fallback

Hitachi ще привлече 4,6 млрд. долара чрез продажба на ценни книжа

Hitachi се присъедини към редица други големи японски компании, които също прибегнаха до продажбата на ценни книжа

15:28 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четвъртата по размера на своите продажби японска компания Hitachi Ltd. обяви, че планира да привлече 4,64 млрд. долара чрез продажбата на акции и конвертируеми облигации. По този начин Hitachi ще укрепи своя основен капитал, след като отчете рекордна загуба през миналата година. След новината акциите на компанията поевтиняха с рекордните за последните шест месеца 9%. 

Hitachi възнамерява да продаде конвертируеми облигации за 100 млрд. йени (1,1 млрд. долара) с матуритет след пет години, а останалите средства ще привлече чрез продажбата на нови акции. Те могат да се продават с отстъпка от 3% до 5%, става ясно от изявлението на базираната в Токио компания.

Производителят на ядрени реактори и твърди дискови устройства е изправен пред опасността да запише четвърта поредна годишна загуба. С част от привлечените средства Hitachi ще изплати дълг за 155,7 млрд. йени и ще инвестира в оборудване. От началото на тази година японските компании са привлекли около 3,5 трлн. йени чрез продажбата на ценни книжа, което е двойно повече спрямо 2008 г.

Опасенията, че новата емисия акции ще разводни стойността на акционерния капитал на Hitachi, понижиха цената на акциите с 8,5% до 269 йени в края на днешната сесия на фондовата борса в Токио. Това е първото вторично публично предлагане на книжа на компанията за последните 27 години.

От началото на тази година акциите на Hitachi са поевтинели с 22%, докато Nikkei 225 се е повишил с 11%, предаде Bloomberg.. Компанията може да продаде около 400 млн. акции на японските инвеститори и още 600 млн. на чуждестранните по цена, която ще бъде определена между 7 и 10 декември.

Hitachi се присъедини към редица други големи японски компании, които също прибегнаха до продажбата на ценни книжа, за да укрепят своя капитал след големите загуби по време на кризата. В това число влизат компютърните гиганти NEC Corp. и Toshiba, както и банковият гигант Mitsubishi UFJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още