IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hitachi ще привлече 4,6 млрд. долара чрез продажба на ценни книжа

Hitachi се присъедини към редица други големи японски компании, които също прибегнаха до продажбата на ценни книжа

15:28 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Hitachi ще привлече 4,6 млрд. долара чрез продажба на ценни книжа

Четвъртата по размера на своите продажби японска компания Hitachi Ltd. обяви, че планира да привлече 4,64 млрд. долара чрез продажбата на акции и конвертируеми облигации. По този начин Hitachi ще укрепи своя основен капитал, след като отчете рекордна загуба през миналата година. След новината акциите на компанията поевтиняха с рекордните за последните шест месеца 9%. 

Hitachi възнамерява да продаде конвертируеми облигации за 100 млрд. йени (1,1 млрд. долара) с матуритет след пет години, а останалите средства ще привлече чрез продажбата на нови акции. Те могат да се продават с отстъпка от 3% до 5%, става ясно от изявлението на базираната в Токио компания.

Производителят на ядрени реактори и твърди дискови устройства е изправен пред опасността да запише четвърта поредна годишна загуба. С част от привлечените средства Hitachi ще изплати дълг за 155,7 млрд. йени и ще инвестира в оборудване. От началото на тази година японските компании са привлекли около 3,5 трлн. йени чрез продажбата на ценни книжа, което е двойно повече спрямо 2008 г.

Опасенията, че новата емисия акции ще разводни стойността на акционерния капитал на Hitachi, понижиха цената на акциите с 8,5% до 269 йени в края на днешната сесия на фондовата борса в Токио. Това е първото вторично публично предлагане на книжа на компанията за последните 27 години.

От началото на тази година акциите на Hitachi са поевтинели с 22%, докато Nikkei 225 се е повишил с 11%, предаде Bloomberg.. Компанията може да продаде около 400 млн. акции на японските инвеститори и още 600 млн. на чуждестранните по цена, която ще бъде определена между 7 и 10 декември.

Hitachi се присъедини към редица други големи японски компании, които също прибегнаха до продажбата на ценни книжа, за да укрепят своя капитал след големите загуби по време на кризата. В това число влизат компютърните гиганти NEC Corp. и Toshiba, както и банковият гигант Mitsubishi UFJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още