IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на безработните в Германия падна под 3 млн. души

Нивото на безработица през май е спаднало на най-ниското си равнище за този месец от 1992 г. насам

15:29 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Германия немските пощи Deutsche Post&nbsp;имат около 150 000 служители. <em>Снимка: Deutsche Post</em></p>

В Германия немските пощи Deutsche Post имат около 150 000 служители. Снимка: Deutsche Post

И през май безработицата в Германия е продължила да намалява, съобщи федералната Агенция по заетостта, цитирана от световните агенции.

Равнището на безработица в най-голямата европейска икономика е спаднало до 7% спрямо 7,3% през април, а броят на търсещите работа е намалял със 118 000 до 2,96 милиона души. Това са със 118 000 души по-малко от предния месец и с 276 000 по-малко от същия месец година по-рано. За остатъка на годината агенцията също предвижда положително развитие.

Въпреки забавянето "безработицата ще продължи да намалява" благодарение на силните поръчки и увеличението на националните инвестиции, прогнозира икономистът от ING Карстен Бржески, цитиран от АФП.

Подобно е и мнението на социалния министър Урсула фон дер Лайен. "Германският пазар на труда е здрав като бик", заявява тя, цитирана от Ройтерс.

Броят на безработните през май е спаднал на най-ниското си равнище за този месец от 1992 г. насам.

Нивата на безработица се развиват неравномерно и докато в някои провинции тя остава на двуцифрено ниво, в някои южногермански провинции е спаднала до 2-3%.

За последен път през ноември без работа в Германия бяха по-малко от 3 млн. жители. През текущата година безработицата ще спадне още, а от агенцията и министерството очакват тя да достигне 2,9 млн. безработни. През декември можело отново да се стигне до повишение, но в ниска степен.

Броят на заетите според официалната статистика се е повишил през април с 205 хил. на 40,72 млн. души. От тях данъчно задължени са били 28,09 млн. - с 692 хил. повече от май 2010 г., предава Ройтерс.

Според експертите германската икономика ще отбележи ръст от около 3,5% през текущата година, което ще е втора година на растеж. "Добрата тенденция на пазара на труда ще продължи още известно време, но динамиката ще се забави", казва и анализаторът от банка BHF Петер Майстер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още