IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

Какви ще са ходовете на работодателите през следващата година през погледа на две национално представени бизнес организации

14:33 | 01.01.13 г. 4
Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

Каква година ще бъде 2013-а за бизнеса? Дали негативната тенденция на ръст в безработицата ще се обърне, какви са очакванията за икономическия растеж, за работните места, за инвестициите в производството, за експортните политики и какви ще бъдат условията за развитие на бизнес през следващата година.

Представяме ви очакванията на бизнеса за 2013 година през погледа на две работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българска стопанска камара (БСК).

Бизнес нагласите на компаниите, членуващи в АИКБ

За бизнес климата и условията за развитие на бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България не споделя оптимистичните прогнози за очакван ръст на икономиката през следващата година. Експертите смятат, че прогнозата за 1,9% ръст на БВП е оптимистична, предвид тенденцията за свиване на индустриалното производство и търсенето на индустриални стоки, която отчита АИКБ за последното тримесечие на 2012 г. и която се очаква да продължи и през следващата година.

Компаниите очакват спад на продажбите за следващата година, поради което този планиран ръст на БВП не е реалистичен. АИКБ е на мнение, че, ако изобщо има ръст, той няма да е повече от 0,5%. Не е изключено да има и спад – все пак рецесията в еврозоната не е приключила, а 60% от стокообмена на България е с нейните страни членки. Работодателите смятат, че през 2013 г., при оптимистичен сценарий, може да се очаква запазване на нивото на износа.

Бизнес климатът по показател „поръчки от чужбина в промишлеността“ за септември 2012 г. отчита спад от 4,2 %, според НСИ. Тази тенденция се потвърждава и от проведено проучване сред членовете на АИКБ и засилва скептичните очаквания по отношение на прогнозирания ръст на БВП за следващата година.

За производителността на труда и заплащането му

Производителността у нас расте и то с темпове, много по-високи от средното, което се случва в момента в Европейския съюз. Но ръстът на заплатите през последните четири години на кризата е от порядъка на 8 до 10% годишно, като нарастването на производителността на труда е под половината от нарастването на разходите за труд. АИКБ очаква тази тенденция да продължи и през следващата година.

За безработицата и заетостта

Проучвания и данни от реалния сектор показват тенденция за увеличаване на равнището на безработицата. Членовете на АИКБ планират през следващата година да съкратят работна сила, като по този начин финансират увеличение на възнагражденията, за което „допринася” и ръста на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи.

Прогнозата на АИКБ за 2013 година е за 8,9% ръст на работните заплати. Бизнесът съкращава, но компенсира с по-високо възнаграждение тези, които остават на работа, посочват работодателите.

Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Особенно пък ако се върне екипа Р.Овчаров, Масларова, Р. Петков, Гагаузов.... е Р. Овч може да го заменят с Румен Гечев - те хората вече забравика кой беше той и ще има се стори ново лице, един вид...хехеи Икономиката направо ще Цъфне ..както цъфна и преди 15 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Някакъв ръст може да има чак втората половина на годината, ако престъпната власт на доказаният *** и враг на България бойкоборисов бъде свалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм с колегата, че валутния борд елиминира много възможности за сривове, както и много възможности за растеж. Вместо FIAT - FLAT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
rmarkov
преди 11 години
Едно умно правителство, работещо в паричната система на фиатна валута и плаващ курс ще създаде нужните макроикономически условия за растеж, печалба и пълна заетост с лекота. Валутният борд в България връзва ръцете на такова правителство. Затова всякакви надежди за подем в икономиката са оставени на независещи, случайни фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още