IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

Какви ще са ходовете на работодателите през следващата година през погледа на две национално представени бизнес организации

14:33 | 01.01.13 г. 4
Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

Основните причини много от работодателите да планират допълнително свиване на персонала са свитото потребление, намалението на темпа на нарастване на износа, конюнктурата на международните пазари и недостатъчният обем поръчки на нашите основни експортни пазари.

За икономическия растеж

Според експертите на камарата, за да се възстанови пазарът на труда, няколко поредни години ръстът на икономиката ни трябва да бъде поне 5 на сто. За догодина обаче заложеният в бюджета ръст на икономиката е под 2%. А очакванията на експертите са, че ръстът ще бъде под 1%.

Очакванията са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да бъде сходен на този, реализиран през 2011 и 2012 г. - не повече от 0,9 до 1%, които могат да бъдат считани за стагнация. Вероятно очакваният ръст, заложен в бюджета за следващата година, няма да бъде изпълнен, както не беше изпълнен и растежът, заложен за текущата година, смятат от стопанската камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Особенно пък ако се върне екипа Р.Овчаров, Масларова, Р. Петков, Гагаузов.... е Р. Овч може да го заменят с Румен Гечев - те хората вече забравика кой беше той и ще има се стори ново лице, един вид...хехеи Икономиката направо ще Цъфне ..както цъфна и преди 15 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Някакъв ръст може да има чак втората половина на годината, ако престъпната власт на доказаният *** и враг на България бойкоборисов бъде свалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм с колегата, че валутния борд елиминира много възможности за сривове, както и много възможности за растеж. Вместо FIAT - FLAT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
rmarkov
преди 11 години
Едно умно правителство, работещо в паричната система на фиатна валута и плаващ курс ще създаде нужните макроикономически условия за растеж, печалба и пълна заетост с лекота. Валутният борд в България връзва ръцете на такова правителство. Затова всякакви надежди за подем в икономиката са оставени на независещи, случайни фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още