IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

Какви ще са ходовете на работодателите през следващата година през погледа на две национално представени бизнес организации

14:33 | 01.01.13 г. 4
Бизнесът без розови очила и през 2013 г.

С оглед на подобряване на усвояването на средства от фондовете на ЕС АИКБ предлага и отстоява позицията, че общият размер на предварителните плащания (аванс и междинни плащания) по проекти, финансирани със средства от фондовете, да се увеличи от 80 % (респективно 90 % за проекти над 1 млн. лева) на 95 %. Това напълно кореспондира с европейските норми и е мощен стимул в посока на подобряване на усвояването, смятат от асоциацията.

За административното обслужване

АИКБ очаква разширяване на обхвата на електронните услуги и активизиране на дейността по структурирането и функционирането на електронното правителство. И допълват, че в  тази насока държавата е длъжник на бизнеса.

По повод на многото на брой регулаторни режими бизнесът предлага всеки орган, въвел администриращ режим да мотивира законосъобразността и целесъобразността от съществуването му. Ако това не бъде направено, или бъде направено неуспешно, съответният режим да се отменя. Подобен преглед на регулаторната среда ще подобри значително условията за правене на бизнес в България и ще ограничи корупцията.

Бизнес плановете на фирмите, членуващи в БСК

За инвестициите

Половината от фирмите залагат в бизнес плановете си за 2013 година най-сериозна инвестиционна активност по отношение развитието на нови продукти и услуги и нови пазари. Около 35% от фирмите смятат да увеличат обема на производството си. А едва 9% планират инвестиции в иновации.

Прогнозата за инвестиционните политики на българския бизнес са, че вероятно спад в инвестициите няма да има, нито пък ще бъде отчетен ръст. Все пак обаче има възможност да се промени фокусът на инвестиционните практики. Предприятията все по-често ще теглят заеми не толкова, за да инвестират в нови производствени звена, машини или разрастване, колкото за нуждите на оперативната им дейност.

За работната сила и заплатите

Песимистични са прогнозите на БСК за пазара на труда догодина. Безработните българи все по-трудно ще намират ново работно място, а 2013-а година ще започне със съкращения и ограничено наемане на нови кадри, смятат мениджърите. Едва 12% от тях планират увеличение на работните места. Повече от половината се въздържат да правят подобни планове, а 21% дори смятат да намалят броя на заетите.

Въпросът с възнагражденията на персонала стои по аналогичен начин – над половината от работодателите ще ги задържат заплатите на настоящото ниво, 23% - ще ги увеличат, 12% смятат да намалят работните заплати, а 9% още не са решили.

Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Особенно пък ако се върне екипа Р.Овчаров, Масларова, Р. Петков, Гагаузов.... е Р. Овч може да го заменят с Румен Гечев - те хората вече забравика кой беше той и ще има се стори ново лице, един вид...хехеи Икономиката направо ще Цъфне ..както цъфна и преди 15 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Някакъв ръст може да има чак втората половина на годината, ако престъпната власт на доказаният *** и враг на България бойкоборисов бъде свалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 11 години
Съгласен съм с колегата, че валутния борд елиминира много възможности за сривове, както и много възможности за растеж. Вместо FIAT - FLAT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
rmarkov
преди 11 години
Едно умно правителство, работещо в паричната система на фиатна валута и плаващ курс ще създаде нужните макроикономически условия за растеж, печалба и пълна заетост с лекота. Валутният борд в България връзва ръцете на такова правителство. Затова всякакви надежди за подем в икономиката са оставени на независещи, случайни фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още