IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата сага около тютюна: държавата срещу частната собственост

Мерките, които се обмислят за подкрепа на сектора са необмислени и неефективни, казва в свой анализ Кузман Илиев

11:11 | 30.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кузман Илиев, Снимка: Личен архив</p>

Кузман Илиев, Снимка: Личен архив

Изкуство, тютюн, спорт, култура, здраве и т. н., и т.н., са несъмнено важни дейности и отрасли. Въпросът е, че при пазарната икономика, тоест в условията на индивидуална свобода, всеки разполага с частната си собственост и решава как да се разпорежда с нея в зависимост на предпочитанията и целите си. А в случая на доход - как, за какво, кога и дали да го разходва.

Аргументът за държавен приоритет на един или друг сектор е невалиден в условията на пазарна икономика, където поне по презумпция всеки икономически играч притежава собствеността си и я насочва там, където предпочита. Държавата няма свои пари и не генерира богатство - тя просто иззема част от нашите доходи и ги потребява политически целесъобразно. А когато държавата развие приоритети, свободните граждани бавно, но много сигурно започват да губят своите.

Логичната алтернатива на пазара е ясна – социализъм и планов комитет, който по политически, насилствен и едностранен принцип решава кое е добро за всеки от нас и колко му се полага.

Дестинациите, по които се разпределя са най-често две: А) близки партийни фирми или Б) обединен и отявлен „групов интерес”, представляващ електорална маса от хора, определящ кой ще раздава и разпределя направената с иззетото от всички нас „баница” или „пица”, както искате.

Субсидиите – подкрепа за производителите?

Дори да оставим настрана очевидния факт, че родното производство явно е неефективно (неколкократно по-малки средни размери на стопанствата спрямо конкурентите ни, недостатъчни за осигуряване на поминък), се набиват на очи други фрапиращи последствия от политическата намеса, изразена в раздаването на субсидии.

Чрез субсидиите държавата очевидно не прави друго, освен да заблуждава хората от региона да населяват нископлодородни и икономически неефикасни географски зони, като изкривява миграцията и пазарните условия спрямо онова, което биха били, ако не се месеше. Без държавната намеса тези трудолюбиви и можещи хора вероятно биха потърсили друг поминък или местообитания с оглед на реалната пазарна ситуация и нуждите съгражданите им, изразени чрез пазарното търсене.

С една дума – държавата субсидира проблема и изкривява стимулите, а намесата й стои в основата на икономическото нещастие, което пледира, че „лекува”.

Груповите интереси

И понеже груповите интереси винаги са видими и публични, когато ни запитат: искате ли да има повече пари за изкуството, тютюна или спорта, всички казваме „да”, разбира се, често спонтанно и напълно искрено.

Честният въпрос, който по-скоро трябва да зададат политиците, е: а смятате ли за правилно ние да ви изземем дохода и ние да го похарчим вместо вас за тези дейности?

Обективният морал, защитаващ себепритежанието и частната собственост като основи на разделението на труда, високата производителност и мирният съвместен живот в общество от граждани/индивиди, на последния въпрос твърдо отвръща с „не”.

Всъщност държавната намеса има един още по-перверзен ефект: заради субсидията, която плаща на отрасъла, изкупните цени са по-ниски, отколкото биха били, понеже и търговците знаят за субсидията и плащат по-малко, а разликата е покрита с нашите, на данъкоплатците пари.

С принудително събраните пари от данъците на всеки един трудещ се гражданин се подпомагат бизнеса на тютюневата индустрия, чиято норма на възвращаемост расте. Без реално свободните граждани доброволно да са гласували с парите си за него. На кого помага държавната субсидия: на производителите ли, както се твърди, или на търговците и следващите участници във веригата?! Риторичен въпрос.

Минимални изкупни цени

Идеята да се фиксират цените на някакво произволно дъно е икономически нонсенс. И отличен пример за „триангуларна интервенция”, т.е. държавата се меси в отношенията на две страни, явявайки се трети „външен играч” (да използваме лексиката на превъзходния Мъри Родбарт).

(Въпросът дали Европейският съюз го „позволява” и дали такива минимални изкупни цени не са в разрез с нормативите ЕС е маловажен. Европейският съюз е сбор от политици със същите идейни нагласи като нашите политици, така че това ни най-малко не е критерий).

Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 10 години
Авторът е прав в няки отношения. Но не за всичко.Проблема с тютюнопроизводителите е, че пазарът за стоката им е ограничен - няколко изкупвача. Което предразполага към картелиране и непазарно определяне на цените.Другия проблем е с производителите - те нямат много възможности какво да произвеждат и имат знания основно за тази култура. Тоест за тях е важно да продадат продукцията си. Нямат алтернативна продукция, нямат друг бизнес с който да се изхранват и са принудени да приемат офертите на изкупвачите колкото и да са ниски.Колкото до минималната работна заплата - тя е начин да се осигури, че работниците ще получават някакво минимално заплащане според труда и времето си. Не може да предложиш 100 лева за 8 часов работен ден, колкото и неквалифициран да ти е работника. Защото с тази заплата той не може нито да живее, нито да работи другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Статията е изпъстрена с противоречиви тези и приложени примери.Има много точно анализирани казуси, както и такива, изкривени, буквално обяснени по учебник. Видно е има потенциал в анализатора. Но тук се е поотплеснал малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Sakamano
преди 10 години
Поздравления за добрата статия. Дано повече хора я прочетат и разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Никаква икономическа сага няма.Сагата е мафиотско-монополна защото с бюджетни средства се осигурява забогатяването на престъпника Доган.Има ли друга държава по целия широк свят, която да субсидира тютюнопроизводство и защо няма?А защо България го субсидира и какви са икономическите ползи от това?От ЕС много отдавна ни показаха накъде да завият хората в кърджалииско - програма с включено безвъзмездно финансиране за преминаването към отглеждане на специални сортове студоустойчиви маслини, пригодени за нашия климатичен район.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
krasssen
преди 10 години
Да бе да, уроците по пазарна икономика в неофеодална държава като нашата са бля-бля.Принципа е да изкупим тютюна без пари и да трупнем милиончетата в комбинация с картели и партии на известни хидроинжени открили че водата е мокра за хонорар от милион и кусур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още