IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Българската индустрия е в кризисно състояние, смятат автори на анализ за перспективите пред промишлеността

12:13 | 10.04.14 г. 14
Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Кои са перспективните за България сектори?

Според анализаторите фокусът трябва да е върху три сектора:

ИКТ - софтуер за интернет и мобилни приложения;

Преработвателна промишленост – хранително-вкусова промишленост, парфюмерия и фармация, но насочени към биопродуктите;

Туризъм – най-вече уелнес, балнео и СПА.

България не разполага с необходимата суровинната база, затова трябва да се насочим към преработващата промишленост, коментира пред Investor.bg един от авторите на анализа - д-р ик. Петър Нейчев.

"Алтернативата на България е една – пазарна икономика", твърди той, а по повод критиките, че се предлагат непазарни методи, коментира, че държави като САЩ и Германия също предприемат различни мерки, за да стимулират развитието на индустрията.

„Засега във всички класации сме на последно място, освен една позиция на четвърто – в класация за либерализацията на пазара“, твърди икономистът.

Авторите на анализа изрично уточняват, че не предлагат реставрация на социалистическата индустрия, а европейски концепции за укрепване на българската индустриална база. Те допълват, че ролята на държавата в икономиката на България следва да бъде преосмислена, а не необосновано забранена.

На въпрос дали трябва държавата да се меси в случая с „Химко“  д-р Нейчев отговаря, че, ако при едно фалирало предприятие държавата замени дълг срещу собственост, е логично след това да се търси инвеститор. „Не си представям държавата да назначи директори и да управлява, освен ако бъде решено предприятието да се нареже на скрап и парите да влязат в хазната“, допълни той.

Икономистите си представят реиндустриализацията като нов икономически модел. В Бялата книга се казва, че задачата пред българския народ и неговите политически лидери е замяната на съществуващия модел, основан на преки и портфейлни чуждестранни инвестиции, помощи от бюджета на ЕС и финансираното с банкови кредити потребление с национално производство.

Необходимо е формиране модел на национален индустриален и финансов капитал, висока спестовност и висока възвращаемост на инвестирания капитал като следствие на ефективно използване на факторите на производството. България следва да бъде привлекателно място не само за чуждестранни инвестиции, а на първо място за работа и живот на българския народ – българи, турци, роми и всички други малцинствени групи, казват икономистите.

Ето какво конкретно се предлага:

създаването на Министерство на индустрията, техническите иновации и новите технологии,

иновационната политика да стане част от новата индустриална политика,

да се създаде Национален фонд за българската наука, който да формира финансов ресурс както по линия на спонсорството, така и по линия на национална лотария,

да се създаде държавен Фонд за участие в капитала и за финансиране на фирми на знанието,

целеви заеми за осъществяването на конкретни проекти, свързани с реиндустриализацията.

да се създаде Банка на българската индустрия.

Крайна цел на иновационната политика трябва да бъде превръщането на страната в средносрочна перспектива от потребител на иновации в създател на иновации, казват още авторите на Бялата книга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Начертаното е ок, но конкретните предложения са на принципа дайте лапнем едни пари - няма връзка с казаното 2 реда по горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
+ , за поста, Да, такава е посоката. НО!Някой има желание, но да открадне, а не да създаде! Много вярно е едно сравнение - едни първо създават и АКО остане - крадат. При нас - Първо крадЪт и ако остане/а то не остава/ правят.Не е хейтърство, а факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Идеята - добра. Предложението за реализация ЪПСУРТ!Всичко това се прави навсякъде по света много интеУегентно, без гръмки фрази като реиндустриализация и високи технологии, а именно, хората гледат парите, които излизат от държавата, да остават в страната колкото може. Имаме например пенсионни фондове, които могат да инвестират значителен ресурс в български индустриални идеи и предприятия. Има например обществени поръчки, много от които се печелят от чужди компании. Сега.. ясно е че не може в прав текст да се каже, че ще печелят български такива НО не е много трудно на практика да се направи. Имаме най-сетне разходи за отбрана, които колкото и да са малко, не са за подценяване. Нищо не пречи Фазан Русе да прави чорапи за БГ армията. Трябвало да се развива ИКТ а що пара се даде за ИКТ на немски, австрийски, индийски и щатски компании... ако беше дадено на български компании да сме къде къде.Няма нужда от специални фондове с крадливи бюрократи. Достатъчно е държавата да има желание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още