IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли да бъдат преодолени ефектите за енергетиката от климатичните промени

Производството на енергия оказва влияние върху околната среда, но и климатичните промени влияят върху енергийния сектор

10:20 | 19.04.14 г.
<p>
	Енергетиката е един от големите замърсители на околната среда. Снимка: ЕК</p>

Енергетиката е един от големите замърсители на околната среда. Снимка: ЕК

Климатичните промени се изразяват не само с високите температури, а и с повишаването на нивото на Световния океан. Това е заплаха за много от петролните и газовите платформи, както и на газопроводи, преминаващи по дъното на моретата.

Земната част на газопроводите и петролопроводите привидно изглеждат защитени от въздействието на климатичните промени. На този етап  обаче не може да бъде изготвена оценка, защото са нужни още изследвания как промените в климата ще се отразят на структурата на почвата и нивата на подпочвените води.

Планирането на подобни фактори и изготвянето на план за действие при климатични промени обаче биха могли да помогнат те не да разрушат мощностите, а напротив – да  бъдат допълнително впрегнати в производството, посочват още в своя анализ от МОСВ. Енергийните инсталации в региони, където се очакват валежи и наводнения например, могат да бъдат изработени така, че излишната вода да се оползотвори, а не да наводни централата.

За да се осъществи това обаче е нужно на първо място фактите и проблемите да бъдат осъзнати и да има решимост те да бъдат решени. Затова е необходимо проучване и разработване на необходимите инженерни решения. Трябва, разбира се, да бъдат заделени и достатъчно инвестиции за мерките, които да намалят вредното въздействие на промените в климата върху енергетиката.

Промените в климата са признати като заплаха и на ниво ЕС още през 2009 година. Тогава Европейската комисия (ЕК) изготви Бяла книга за адаптиране на енергетиката към климатичните изменения. Сред предложените мерки са не само съобразяване на производството с новите условия, но и подобряване на енергийната ефективност и намаляването на потреблението на енергия.

Заложено е потреблението на по-чиста енергия, т.е увеличаване на дела на нискоемисионната енергия в енергийния микс, както и въвеждане на иновации, които не само ще намалят вредните емисии, но и ще ограничат зависимостта на Европа от вноса на енергийни ресурси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още