IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е истината за руските туристи

В България летният сезон беше представен като "провален" заради отлива на руски туристи, но това съвсем не отговаря на истината, пише Татяна Ваксберг за DW

08:57 | 10.08.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В България най-сериозно са намалели туристите от ЕС, а не от Русия, сочат актуалните данни: 50 000 по-малко руснаци и 121 000 по-малко европейци. Така изглежда равносметката за туризма в България през юни 2015, сравнено със същия месец през миналата година. Разликата между двете загуби е очевидна и на нейния фон е уместно да се учудим поне за малко: как така целият летен сезон беше представен като "провален" заради отлива на руски туристи, пита в свой анализ за Deutsche Welle Татяна Ваксберг. 

Всъщност гражданите на ЕС са най-многобройната група туристи в България. По данни на Националния статистически институт (НСИ) тяхното водещо място се е запазило и през юни, но броят на туристите от тези страни е намалял с общо 120 977 души. Сред тях прави впечатление отливът на гърците (с около 50 000 по-малко спрямо юни миналата година), който е обясним с кризата в тяхната страна. Забелязва се и отлив на почиващи от Румъния, които са с около 45 000 по-малко. Според статистиката, почти с толкова е увеличен броят на румънски граждани, минаващи транзитно през България – очевидно те се насочват към по-добри плажове, хотели и ресторанти в Гърция, Турция или други страни.

Останалите "загубени" през юни туристи се измерват така: с около 7 000 са намалели почиващите в България германци, с 3 000 – туристите от Великобритания, с 5 000 – тези от Франция, с 3 000 – тези от Чехия... Без да са индикатор за някаква трайна нагласа, тези данни са достатъчно показателни за това как е оценяван българският туристически продукт в страните на ЕС.

Спадът на руските туристи за юни 2015 е от около 33 %, а за целия сезон се очаква да бъде 20 %. Това няма нищо общо с песимистичната картина, чертана до този момент. Пък и не е ясно на какви изходни данни е стъпвала цялата черна прогноза.

Гражданите на Русия със сигурност са най-щедрите и затова най-желани туристи по българското черноморие, но те не са най-многобройните, за да може евентуалният им отлив да бъде представян като катастрофален за местния туризъм.

Макар че е една от десетте традиционни дестинации за руските туристи, България не е страна, към която се очаква тепърва да има наплив. Напротив, огромна част от руския туристически поток се пренасочва в последните години към югоизточна Азия в лицето на Виетнам, Тайланд и Камбоджа. Това са все страни, за които или не се иска виза, или визата се получава бързо на самото летище - за разлика от страните на ЕС, които през тази година въвеждат биометричните визи като условие за влизане в Шенгенското пространство. Майя Ломидзе от Асоциацията на туристическите оператори в Русия смята, че това ще доведе до нов десетпроцентов спад в броя на руските туристи в страните от ЕС – но не защото ваденето на визите ще бъде затруднено, а защото поне на първо време новото изискване ще бъде възприето като психологическа спирачка.

За руснаците освен това България не е страна на евтиния семеен отдих. За такива места се смятат Крит, Ларнака, Белек, Салоу и Халкидики, твърди правителственият вестник "Российская газета", като се позовава на официални данни.

Като цяло руските граждани рязко спряха да пътуват през миналата година и причина за това не бяха санкциите, а обезценяването на рублата, кризата в руската икономика и общото усещане за несигурност и неясно бъдеще, настъпило след анексията на Крим. По данни на Руския съюз на туристическата индустрия, в последните месеци руският туризъм като цяло се е свил наполовина. Отливът от българските курорти е част именно от този глобален процес. Нещо, което не може да се каже за загубата на европейски туристи. Техният отлив е далеч по-сериозен симптом, защото в този случай отговорността се носи от българските строители, хотелиери и ресторантьори. А не от нивата на българо-руската дружба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Като трето, дори и приложените данни да са верни и действително броят на туристите да е такъв, какъвто се сочи в статията, това съвсем не налага извода, че причината за спада се дължи на ,,лошата туристическа услуга":в Турция също има съществен спад в броя на туристите. Спадът в броя на туристите може да се дължи и на лоша регионална обстановка - военните действия в Украйна,самоубийствените атентати в Турция, наложените от кредиторите мерки по отношение на Гърция, откритите терористични клетки на И.Д в Македония, влошаващата се икономическа обстановка.. ,,Отговорността се носи от строители,хотелиерите и ресторатьорите". Най- често използваната от туристите услуга са плажовете ( престоя и използването на плажовете), а те са прогласени от КРБ като изключителна държавна собственост, а използването на държавната и регионална инфраструктура, които туристите използват за предвижване са отговорност на държавата и местната власт. Строителните разрешителни се издават от местната власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Когато видя статия с подобно заглавие, представящо някаква гледна точка за абсолютна истина изобщо не я чета. По данни на нацистката медия Дойче Веле, в която работи Татяна, гърците идвали на тълпи в близките до гръцката граница български градове, а в тази статия се твърди, че същите били с 50 000 по-малко в сравнение с предходната година. От друга страна, не става ясно какви са тези данни, от които се черпи информация за подобни обобщения, примерно, че причината била лошият туристически продукт - данните, представени от хотелиерите за реализирани нощувки или данните за пристигнали пътници на летищата,гарите и магистралите в България.Разликата е съществена,тъй като България е транзитна зона за част от туристите, които пътуват за Гърция и най-вече Турция (в първите 10 туристически дестинации по брой посещения). Понятието ,,туристически продукт" не включва само Хотелските услуги, а всички стоки и услуги,които туристите ползват по време на престоя си плюс средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 4
динамо
преди 8 години
Да! Аз даже им се чудя на руснаците, че си причиняват това. А за западняците и скандинавците, отдавна стана ясно, че тука идват някакви алкохолизирани, долни ***, които, ако оцелеят /след някой скок от по нисък етаж/ оставят след себе си повече щети отколкото евентуално печалби за хотелиерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 30 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
айде пак жален хотелиерски плач, че няма туристи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
айде пак жален хотелиерски плач, че няма туристи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 56 rate down comment 1
tonibg
преди 8 години
Най-големия проблем е това, че изгониха българите от нашето черноморие....., всякакви сметки за руснаци и шведи са несериозни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 28 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Аз честно казано, нямам нищо против пустежа. Този уикенд бях на гости на един приятел с хотел в Приморско - там даже чехите са основният контингент, а не руснаците, но необичайното спокойктвие по плажовете и улиците е видимо, а за местните е направо смазващо! На мен ми беше екстра, но много увесени носове видях. Та... Ваксберг - Максберг... не знам от къде цицат правилната информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 2
IQ96
преди 8 години
Не пренебрегвайте и Югоизточна Азия. Виетнам има отлични възможности за туризъм и скоро ще увеличи приема.Там поне няма мюсюлмани и терактове са почти изключени, за разлика от Малайзия и Индонезия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 25
dakl
преди 8 години
Истината е че руснаците ги няма на българското море! Всичко друго е манипулации на общественото мнение от автори като тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Така е. Макар че като гледам вълните, в момента е нормално да няма много хора на плажа.Аз бях в Лозенец в началото на юли, и беше доста пусто, като за активния сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още