IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: България конкурира успешно Гърция

Проблемът на гърците е самосъзнанието, пише Давид Патрикаракос

14:54 | 07.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Паспортен контрол на ГКПП Кулата седмици преди присъединяването на България към ЕС. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Паспортен контрол на ГКПП Кулата седмици преди присъединяването на България към ЕС. Снимка: архив Ройтерс

Границата между Гърция и България е неприветлива гледка. Бетонна плоча за покрив се простира върху четири тесни пътни платна – две за влизане в България и две за излизане. По-долу стоят няколко кабини за граничен контрол, които проверяват опашка от бавнодвижещи се превозни средства, най-вече камиони, пише Давид Патрикаракос за Politico.eu.

Пътуването до тук през Северна Гърция привлича погледа. Планината Беласица отляво и планината Орвило отдясно, както и река Струма, разнообразяват пейзажа от редуване на зеленина и вода: задушени в гъста зеленина върхове, поля със слънчогледи и царевица, къщи, покрити с традиционни червени керемиди, кутии с разпятия и свещи – сложени за спомен на тези, починали при пътни инциденти. Това е Северна Гърция в пълното си обаяние.

Всичко това обаче приключва с монотонността на бетона на границата. Там някога Гърция и впоследствие НАТО срещна Желязната завеса и Варшавския пакт. Но от 2007 г. насам България е член на Европейския съюз (ЕС). Тук на границата, където се сблъскват двете страни, „старият ЕС“ среща един от неговите нови членове. Но не всичко се е променило. Гърция е в криза, но България все още е по-бедна – нейният БВП е под половината от този на Гърция. Но е доста, доста по-евтино. А тази разлика, която наскоро открих, има забележителен ефект за този регион. Взех местния Алексис с мен на разходка, за да видим как точно се отразява кризата в Гърция, разказва Патрикаракос.

На близо 50 метра преди границата, близо до Splendid Snack Café Restaurant, е офисът на Министерството на туризма на Гърция. Изглежда подходящо място за начало. Вътре срещам Георгос. Той носи бяла тениска, пуши цигара и ме поздравява топло.

Казва ми, че всяка година близо 8 милиона превозни средства прекосяват границата. Доста туристи влизат в Гърция през лятото, но голяма част от превозните средства са търговски – факт, който разказва своя собствена история, особено откакто Георгос също така ми каза, че броят на гръцките търговски превозни средства, които напускат страната, за да преминат границата, е намалял.

„Заради увеличените данъци гръцките продукти сега са много по-скъпи“, обяснява той. „Те не са конкурентни и затова се изнася по-малко. Откакто България се присъедини към ЕС, нейните продукти се конкурират пряко с гръцките. Страната има по-ниски производствени разходи, поради което продуктите й могат да бъдат продадени по-евтино.“

Разбирам, че това е само един от минусите за Гърция.

„Около 2 500 гръцки фирми вече се преместиха отвъд българската граница“, продължава той. „Освен това има близо 350 000 българи, които работят в гръцки компании.“

Цифрите ми изглеждат високи, но той е категоричен.

„Българите ще работят за по-ниско заплащане, а инфраструктурата и транспортът също са много евтини там. Ето защо по време на криза редица гръцки компании виждат начин да спестят пари и да оцелеят. Освен това България няма толкова много бюрократични процедури за създаване на компании“, коментира Георгос.

Той е прав. Големите регулации, които правителството наложи по настояване на ЕС, влошиха иначе вече нефункциониращата бюрокрация в Гърция.

Отразило ли се е това на местна почва? „Para poli!” („Доста“), възкликва друг мъж, Аристидес, който седи зад гишето, пуши и ни наблюдава. Заради увеличените данъци върху стоките, тъй като Гърция иска да получи колкото се може повече приходи от гражданите си, и ниските цени в България, много хора, обяснява той, сега пътуват през границата, за да си набавят стоки там, което означава, че местният бизнес страда.

Георгос и Аристидес ми казват, че дори и те самите го правят. Показвайки ми пакет цигари Davidoff, Аристидес ми казва, че в Гърция струват 4 евро и само 2,80 в България. Попитах ги, колко често го правите?

„Винаги, когато имаме възможност“, отговарят. Качват се на кола или автобус от вкъщи и пътуват зад граница. Купуват всичко – от цигари до алкохол. И това са още изгубени пари за гръцките магазинери. Георгос сочи тениската си: „В Гърция това струва 65 евро, а в България – само 25 евро. А е произведено в Турция!“, смее се той.

„Това е тъжното“, продължава Георгос. „Стоките в България може би са по-евтини, но качеството е доста по-лошо. Ето защо виждаме доста богати българи и дипломати да идват в Гърция, за да купуват по-доброто. Но сега ние гърците преминаваме границата, за да купуваме по-евтини продукти с по-ниско качество. Кризата ни принуди да правим това.“

Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Южна Корея:) 97% чистота. НО! По принцип за това си прав. Германците, след етнически прочиствания и след яко промиване на мозъци(те имат навика, като си харесат нещо в европейската история да го кръстят германско) са с 93%. Които пък от своя страна се делят на...баварци, шваби и т.н. Ние сме с 10тина процента по-малко, но всички се наричаме българи(разделение, между шопи, тракийци и т.н. е много по-малко от колкото между германците). Великобритания, Испания и Франция даже няма да ги коментирам, понеже на практика са федерации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Ок сега си направих труда да проверя и има и повече от тези двете... но като ги подкарам наред от най населената... първите две дето са с еднородно население са Бангладеш и Япония ... които са в двете крайности, тоест поредното ти безумно твърдение пропада ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Силна държава се гради с регулации и еднородно население.Кажи ми една държава в света (без Северна Корея ... може би и Исландия) която да има еднородно население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
VGE
преди 8 години
Никос Диму го е написал много точно!!!!хващайте книгата и четете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
VGE
преди 8 години
Никос Диму го е написал много точно!!!!хващайте книгата и четете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
...следващ своето дълбоко, почти екзистенциално, отчаяние........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Преводът сигурно е от английски и преводачът не знае че думичката fountain освен фонтан означава и чешма. И в статията е ползвано с това значение, защото колкото и да са зле гърците едва ли лочат вода от шадравана на фонтана.Журналистът можеше да се обади на гръцкото РИОКОЗ за да направи проверка и санкционира гръцките чиновници пушещи в канцеларийте. Иначе краят на статията кефи: въртим, сучем, ЕС е виновен за мързела и тарикатлъка на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 6
Hahoto
преди 8 години
Интересна статия. Така като чета си мисля че гърците както пропадат, а ние както бързо дърпаме напред, след има няма 20-30 години, ако разбира се настоящите тенденции се запазят, дори ще се изравним с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 10
Един Българин
преди 8 години
Какъв е извода? Гърците са българските *** и това им е основния проблем. Ползване на субсидии за почивки и къщи е безумие. Това е най-прекият път към фалита. Винаги ще има крадци и хора не мислещи за бъдещето, но да се надяваме, че ще бъдат малцинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още