IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката преса с различни сценарии за изхода на преговорите

Споразумение чак в края на август или в началото на септември ще усложни извънредно много нещата и може да доведе до искания за нови икономии и гаранции

10:19 | 07.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката преса с различни сценарии за изхода на преговорите

Гръцкото правителство продължава да преговаря с международните кредитори, за да осигури свежи пари за хазната, като във връзка с това са възможни два сценария, коментира местният вестник Ethnos, цитиран от БТА.

Според изданието първият и най-желан за гръцката страна сценарий предвиждал окончателните подписи под новото споразумение да бъдат поставени до 13 август, документът да бъде гласуван от гръцкия парламент и от другите парламенти на страните от еврозоната, така че на 19 август или ден по-късно Атина да може да погаси дължимите плащания към ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро.

Вторият, по-нежелан от Атина сценарий бил двете страни да стигнат до споразумение, но в края на август или в началото на септември. Това е възможно заради множеството открити въпроси, което ще усложни извънредно много нещата. В този случай Гърция ще има нужда от нов мостов заем, за да плати на ЕЦБ, което ще отвори апетита на кредиторите да поискат от нея нови мерки за икономии и гаранции за този заем.

Вестиник Kathimerini пише, че на преговорите двете страни са се договорили по 90 на сто от изискванията на кредиторите, но останалите 10 на сто били най-трудните и най-рискови теми, по които все още имало съществени различия.

Изданията се спират и на състоялата се вчера в Египет среща на премиера Алексис Ципрас с френския президент Франсоа Оланд, на която двамата са изразили мнение, че преговорите с кредиторите ще приключат в график и че новият спасителен план може и трябва да бъде одобрен до края на август.

Ημερησία цитира премиера Ципрас, който e споменал, че новото споразумение все повече му изглежда като това, което гръцкият народ отхвърли на референдума на 5 юли заради множеството мерки за икономии в него.

Електронното издание Ειδήσεις  информира, че на ниво технически екипи преговорите ще продължат до утре, когато се очаква да пристигне изготвеният от Еврпопейската комисия проект за меморандум.

Комисията заяви вчера, че преговорите с Гърция за ново спасително споразумение бележат "задоволителен напредък" и че споразумение е възможно през следващите две седмици. Атина се надява да избегне удължаване на преговорите и необходимостта да прибегне до мостов заем.  

Междувременно страната изплати 186,3 милиона евро на Международния валутен фонд, като по този начин избегна нов дефолт към институцията.

Темата за Гърция следете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Четири частни "гръцки" банки са се превърнали в гръбнака на финансовата система на гръцката държава. Липсана на държавна банка с развита система за банкиране превръща Гърция в заложник на тези 4-ри банки собствениците на които дори не са и гърци.ТОВА Е КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ПРЕОДСЪПВАНЕТО НА ФИНАНСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НА ЧЕЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ СЪЗДАВАЩИ ПРОБЛЕМИ С ЛИКВИДНОСТТА КОИТО НЕ ТЕ , А ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА ДА РЕШИ С ТЕГЛЕНЕ НА ДЪРЖАВНОГАРАНТИРАНИ ЗАЕМИ.Отстъпването на ДЪРЖАВНИЯ СУВЕРИНИТЕТ във финансите води до налагането на КОЛОНИАЛЕН МОДЕЛ, който го има не само у нас , но и в Гърция.Слдващите които ще го отнесат са Испания и Италия.Държави без банки и финансова система - това е ОСНОВНАТА ЧАСТ модела на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД.КАКВА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА БЪДЕ ТАЗИ, КОЯТО НЯМА БАНКИ И БАНКИРАНЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още