IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изплати малък транш на МВФ

След сегашното плащане Атина дължи на фонда още около 22 млрд. евро

08:37 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция изплати малък транш на МВФ

Гърция изплати 186,3 милиона евро на Международния валутен фонд, като по този начин избегна нов дефолт към институцията в момент, в който се водят преговори за трети финансов спасителен план за Атина, предаде Ройтерс.

"Гърция плати днес дължимите към МВФ лихви", заяви говорител на финансовата институция.

Това е първи случай от началото на юни, в който Гърция изплаща дължима сума на МВФ в установения срок. 

След като поиска отсрочка, в крайна сметка на 30 юни страната изпадна в дефолт по дълга си към МВФ, който от 2010 г. е един от основните международни кредитори на страната. След това Атина пропусна ново плащане в средата на юли, с което просрочените задължения към МВФ нараснаха на 2 милиарда евро.

Спешен заем от европейците обаче позволи на члена на еврозоната и на ЕС да навакса с плащанията си към институцията на 20 юли и да може отново да кандидатства за финансова помощ от тази институция.

В момента представители на кредиторите на Гърция (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) са в Атина от седмица в опит да изготвят финансов спасителен план за Гърция чрез заем от малко над 80 млрд. евро за срок от три години. Страната се нуждае от споразумение преди 20 август, когато ще трябва да плати около 3,4 млрд. евро на Европейската централна банка. 

Същевременно обаче фондът предупреди, че няма да финансира Гърция, докато Атина не приеме пълен план за реформи и докато европейците не се съгласят да опростят част от гръцкия дълг, който възлиза на около 320 млрд. евро.

След сегашното плащане Атина дължи на МВФ още около 22 млрд. евро според данни в сайта на институцията. Следващото плащане, в размер около 306 млн. евро, е предвидено за 1 септември.

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още