IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институциите оценяват активите на гръцките банки

Очаква се процедурата по рекапитализация да започне през ноември и да завърши до края на годината

13:04 | 06.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Институциите са започнали да оценяват качеството на активите на четирите системни банки в Гърция. Оценката е в рамките на процедура за рекапитализация на гръцките банки, която според набелязания трафик трябва да приключи до края на тази година, съобщава изданието Kathemerini.

Проверките на портфейлите на банковите институции ще продължат няколко седмици и трябва да дадат точна представа за размера на капиталовите им нужди.

В началото на септември гръцките банки ще бъдат подложени и на стрес тестове, чиито резултати следва да бъдат обявени преди ноември тази година.

Преценява се, че процедурата по рекапитализация на гръцките банки ще започне през ноември и ще завърши до края на годината.

Очаква се рекапитализацията да премине по образец, аналогичен на операцията, проведена в Гърция през 2012 г., когато ключова роля за попълване на банковите капитали изигра Гръцкият фонд за финансова стабилизация.

Рекапитализация се налага, тъй като гръцките банки пострадаха от масовото теглене на депозити от населението и фирмите. По някои оценки сумата от ноември м.г. досега е достигнала почти 48 млрд. евро.

Междувременно днес гръцката фондова борса се възстанови след три дни на спад. Фондовият пазар като цяло отчита растеж от 0,2 на сто, ограничавайки по-силното повишение в ранната търговия. 

Акциите на две големи банки поскъпнаха, след като през седмицата котировките в банковия сектор се сринаха с над 63 на сто, предава Ройтерс. 

Индексът, обединяващ банковите акции, все пак като цяло продължи да отчита загуби, притискан от котировките на две от големите гръцки банки, чиито ценни книжа продължават да поевтиняват. Общият банков индекс се понижи с 3,6 на сто, като акциите на Alpha Bank поевтиняха с 26,8 на сто, а на Piraeus - с 16,7 на сто. Котировките на Eurobank и National Bank of Greece обаче се повишиха съответно със 7,7 на сто и 9,5 на сто. 
 
Въпреки това обаче преговорите между Гърция и нейните международни кредитори продължават да се движат по острието на бръснача и не е изключено страната да прибегне до ново мостово финансиране, както през юли, тъй като все още има различия между двете страни, съобщава вестникът, позовавайки се на европейски източник.



Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също не изключва възможността за ново мостово финансиране за Гърция.

Източникът е казал пред вестника, че няма яснота за това кога ще приключат преговорите и по тази причина не било изключено на Гърция да бъде предоставено ново мостово финансиране, тъй като на страната предстоят плащания. Прогнозата идва на фона на появилите се надежди за възможно споразумение между Атина и кредиторите още този уикенд.

Според Ethnos e твърде вероятно споразумението да е съпроводено с нови изисквания от страна на кредиторите и с "меню", което щяло да включва мерки, свързани с ранното пенсиониране, данъчните промени и свободните професии.

Вероятно в събота кредиторите ще връчат на правителството в Атина своя проект за кредитно споразумение и се очаква Европейската комисия да започне дебати по конкретния текст. Вестникът отбелязва, че на водените досега преговори са били констатирани много сходства, но все още имало разминавания по ключовите въпроси, като рекапитализацията на банките, "лошите кредити", промените в пенсионно-осигурителната система и новия приватизационен фонд. 

В началото на седмицата Гърция беше обхваната от стачки на железничари и лекари. Движението на влакове в страната беше спряно в понеделник за около пет часа заради стачка на профсъюза на железничарите, които настояват техни уволнени колеги да бъдат върнати на работа, а националната железопътна компания TrainOSE да остане държавна собственост. В сряда пък стачкуваха гръцките авиодиспечери, които настояват за въвеждането на по-добра система за контрол на въздушното движение, както и за назначаване на допълнителен персонал. Стачката засегна и някои полети от София до Атина и обратно.

Повече по темата - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Случващото се нарича БАНКОВА ВАКАНЦИЯ, която ще продължи до края на годината.Приходите в ЧАСТНИТЕ БАНКИ ще дойдат от 40 -те % ПРИВАТИЗИРАНИ държавни активи, а не от обещанията за РЕКАПИТАЛИЦИЯ от европейски спасителни фондове.Докъде стигна процедурата по създаването на гръцкия ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ФОНД?!Изглежда, че ДОНИКЪДЕ, след като се оказа, че ЛИПСВА подкрепа в парламента им. Ципрас и стоящият зад него "гръцки" банков сектор са в Цунг-цванг.Забавянето във времето на *** на гръцките банки цели да се даде ВРЕМЕ на ЕЦБ да се подготви за предстоящото СРИВАНЕ НА ЕВРОТО!ЛЕТАЛНИЯ КРАЙ НА СИСТЕМАТА ЩЕ БЪДЕ УСКОРЕН АКО ДЛЪЖНИЦИТЕ НА БАНКИТЕ НА КОИТЕ ТЕ ДЪЛЖАТ МИЛИАРДИ ЕВРА , ИЗЛЕЗНАТ НА УЛИЦАТА И ПОМЕТАТ ЦЯЛАТА ТАЗИ *** ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА!Аржентинския сценарии виси като демоклиев меч не само над Гърция , но и над Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още