IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банкови акции отново са в тъмночервено

Книжата на Alpha Bank и Piraeus Bank се сринаха при високи обороти с нови 30 на сто

16:09 | 05.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Повечето компоненти на борсата в Атина са оцветени в червено. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повечето компоненти на борсата в Атина са оцветени в червено. Снимка: Ройтерс

Спадът в цените на акциите на гръцките банки се задълбочава. След като през двата изминали дни книжата на финансовите институти временно не се търгуваха заради достигане на лимита за обезценяване от максимално 30%, в днешната сесия акциите на Alpha Bank и Piraeus Bank се сринаха при високи обороти с нови 30 на сто. При Eurobank обезценяването бе с 21 на сто. National Bank of Greece, която още във вторник намери дъно до 0,60 евро за акция, също се обезцени днес временно с около 25 на сто, предава Dow Jones.

За сравнение – преди пет години Piraeus Bank бе стократко по-скъпа. През август 2010 г. акциите на Alpha Bank бяха 50 пъти по-скъпи от днешната им стойност, а от тогава до днес пазарната капитализация на National Bank се срина с около 99 на сто.

Гръцките банки изпитват крайна нужда от рекапитализация след изтичането на милиарди евро от депозити през по-голямата част от годината и нарастващото необслужване на кредити. Такава рекапитализация обаче ще ощети сегашните акционери, отбелязва Ройтерс.

Слабостта при банките повлече надолу водещия композитен индекс FTSE Athex, който в началото на днешната сесия се понижи с 1,38 на сто, увеличи загубите си до 3,39 процента по обед и достигна равнище от 637,56 пункта. 

В понеделник, първият ден след възобновяването на търговията след повече от месец, сривът на индекса бе от 16%.

Във втория търговски ден след възобновяването на търговията на фондовата борса в Гърция водещият индекс ASE затвори със спад от 1,22% до 659,94 пункта, след като отвори с понижение от 5 на сто. Въпреки това банковите акции поевтиняха с 30-процентния дневен максимум.

За търговията все още има ограничения. Инвеститори със сметки в гръцки банки могат да купуват акции само в случай, че го правят с пари от чужбина, или с пари в брой.

Затварянето на борсата в Атина бе част от наложения на 29 юни капиталов контрол, който трябваше да предотврати срив на банките и цялата финансова система.  

Междувременно днес стана ясно, че Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е оставил без промяна на сегашното им равнище спешните заеми ELA в помощ на гръцките банки. Информацията е на източник от средите на централната банка, цитиран от Ройтерс.

Заемите, за които гръцката централна банка днес не е отправяла допълнително искане, бяха увеличени в края на юли до 90,5 милиарда евро и ще останат на сегашното им равнище през идните две седмици, допълва източникът, докато самата ЕЦБ отказва коментар.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
За сравнение преди пет години Piraeus Bank бе стократко по-скъпа....... а от тогава до днес пазарната капитализация на National Bank се срина с около 99 на сто.Защо не въведат отрицателна цена - по логиката на отрицателните лихви. Съвсем в реда на нещата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още