IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пет седмици "ваканция" борсата в Атина днес отваря отново

Фонд мениджъри очакват срив на индексите от 15-20 на сто

08:59 | 03.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител по охраната на входа на сградата на фондовата борса в Атина.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител по охраната на входа на сградата на фондовата борса в Атина. Снимка: Ройтерс

Атинската фондова борса днес отваря след петседмично прекъсване и след решение, подписано от финансовия министър Евклидис Цакалотос, предава DPA. 

Борсата в Атина ще заработи на фона на трудни преговори между правителството на Гърция и нейните кредитори по третия спасителен план на стойност 86 млрд. евро.

За първия търговски ден анализаторите почти единодушно очакват силен срив. „Вероятността дори един-единствен компонент да се покачи е равна на нула“, казва гръцки дилър. Преди всичко се очаква под натиск да са акциите на банките. „Реалистичен е срив от 15 до 20 на сто в началото на сесията“, казва фонд мениджър на гръцки фонд.

От седмици собствениците на гръцки акции нямаха възможността да реагират на лоши новини и затова сега има нужда от наваксване, казват търговци. 

Пазарът ще заработи нормално с чуждестранните инвеститори, но ще има ограничения за гръцките инвеститори. Чуждестранните инвеститори ще могат да използват сметки в чуждестранни банки или да осъществяват трансакции с пари в наличност, но няма да могат да финансират купуването на ценни книжа с пари от банковите си сметки в Гърция, тъй като капиталовият контрол остава в сила.

Припомняме, че фондовият пазар бе затворен на 26 юни след изненадващо решение на гръцкото правителство да свика референдум за мерките на икономии, предложени от кредиторите. Тогава „във ваканция“ излязоха и банките, за да се предотврати „бягството на капитали“. Те бяха отворени отново преди две седмици, но все още се запазват и ограниченията при теглене на пари от банките. 

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде „зелена светлина“ за отварянето на борсата още в началото на миналата седмица.

Междувременно в Атина продължават предварителните разговори с представители на международните кредитори и правителството за нова спасителна програма.

През уикенда оставката си депозира изненадващо директорът на Националното статистическо бюро. „Подавам оставка по лични причини, като тя влиза в сила веднага“, заяви Андреас Георгиу, който е управител на Elstat от 2010 г.

Стъпката може да затрудни допълнително преговорите за третата спасителна програма с обем до 86 млрд. евро. В крайна сметка преговорите зависят силно и от прогнозите за бъдещото развитие на страната през следващите години.

През юли срещу Георгиу бе подадена съдебна жалба. Държавната прокуратура го обвинява, че е представил „разкрасени данни“ за гръцкия държавен дефицит за 2009 г., като го е представял за твърде висок. В периода между 2004 и 2009 г. той е бил заместник-ръководител на отдела по статистика на Международния валутен фонд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Много е странно кой купува още акции на гръцки банки при положение, че акционерите е доста вероятно да пият една студена вода. Единственото рационално обяснение е затваряне на позиции на шортаджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още