IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: България конкурира успешно Гърция

Проблемът на гърците е самосъзнанието, пише Давид Патрикаракос

14:54 | 07.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Паспортен контрол на ГКПП Кулата седмици преди присъединяването на България към ЕС. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Паспортен контрол на ГКПП Кулата седмици преди присъединяването на България към ЕС. Снимка: архив Ройтерс

Интересно ми е да разбера какво мислят за гръцката криза българите, които прекараха десетилетия зад Желязната завеса и са изпитвали затруднения. В къщата на Алексис срещам Красимира – българка, която работи за компания, пакетираща зеленчуци за голяма верига супермаркети в Северна Гърция. Тя работи усърдно – чисти и отделя зеленчуците, набрани от полето, когато пристигнат. След това ги сортира в щайги, преди да бъдат пратени в супермаркетите. Тя идва в Гърция през 1988 г. и пребивава нелегално, докато България не се присъединява към ЕС 19 години по-късно.

Красимира винаги е работила в земеделската индустрия, която е доста тежка: часовете са много, представлява тежка физическа работа. Питам я дали българите работят неща, които гърците не биха работили. „Да!“, отговаря тя. „На първата си работа работих от сутрин до вечер – за 4 000 драхми на ден, никой грък не би направил това. Трябваше да чакаме слънцето да залезе, преди да се приберем. Дори сега, когато имам почивен ден, ме молят да отида на работа, защото гърците не искат да вършат подобна работа.“

„През уикендите работя в таверна“, продължава тя. „Собственикът казва, че иска да наеме няколко гърци, за да им помогне във времето на криза. Но те останаха само няколко дни – не успяха да се справят. Аз съм още там. Проблемът с гърците е, че не искат да работят.

Попитах я дали смята, че нещата ще се променят особено сега, когато еврозоната иска от Гърция да се реформира по свой начин. „В Гърция съм от 27 години и съм убедена, че това съзнание няма да се промени. Всичко може да е в криза, но в средата на деня гърците все още искат да спрат да работят и да си почиват три часа, когато слънцето е най-силно“, отговаря тя.

„Грък, когото познавам, работи в България и е женен за българка. Той гостува в българско предаване и бе запитан какво му липсва най-много в Гърция. Неговият отговор беше – времето за сиеста!“, казва Красимира. „Нито един магазин в България не затваря в два часа на обяд. Големите супермаркети затварят на 1 януари, на Нова година. Други работят 24/7.“

В такъв случай гърците трябва да се обвиняват за кризата, попитах я аз. „Абсолютно“, отговаря тя. „Те се научиха да очакват друг да им свърши работата, която самите те трябва да вършат. Не са мотивирани да работят – чувам от много домакини, че са отегчени, защото нямат какво да правят, но същевременно казват, че не искат да правят това или онова.“

„В България много рядко младите хора не работят. А те взимат присърце работата – искат да я свършат добре“, продължава тя. „Съзнанието тук е тотално различно. Не е правилно – хората взимат заеми, за да почиват, използват кредитни карти за всичко – и третират тези пари повече като даденост, а не като заеми. А в същото време всички смятаха, че всичко върви гладко, харчеха парите си за стоки, а не за инвестиции в нещо продуктивно, и никой не мисли за бъдещето. Същото е като да отидеш в ресторант, да ядеш и да пиеш, но когато дойде сметката, не можеш да я платиш.“

Красимира е песимистична за бъдещето. Тя не смята, че Гърция ще изпълни нужните реформи и накрая ще трябва да излезе от еврозоната. Както винаги, тя гледа ситуацията през призмата на българина.

„Гърция получи 30 млрд. евро от Европа“, казва тя, но всъщност цифрата е много по-голяма. „Това е повече в сравнение с това, което други седем балкански държави получиха общо – гледах го по българска телевизия. Трябва да си плащаш дълговете, за да можеш да взимаш още заеми. Ако те помоля за кредит, ти ще ми дадеш; ако не мога да ти го върна, няма да ми даваш повече.“

Тя има последен коментар – за европейските субсидии. „В България държавата не дава субсидии на фермерите. Да, субсидиите разглезиха гръцките фермери и ги превърнаха в безполезни. Но откакто България се присъедини към ЕС и започна да получава субсидии, виждаме същото нещо – хората получават субсидии и ги използват, за да купуват къщи и стоки, вместо да инвестират парите.

ЕС е като проклятие за ресурсите – това е стара приказка – и изглежда, че има опустошителен ефект за Гърция, която с години растеше благодарение на лесни пари. Сега, във времето на криза, тя трябва да погледне по-бедния си, по-слаб съсед на север, следващ своето дълбоко, почти екзистенциално, отчаяние, заключава Патрикаракос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Южна Корея:) 97% чистота. НО! По принцип за това си прав. Германците, след етнически прочиствания и след яко промиване на мозъци(те имат навика, като си харесат нещо в европейската история да го кръстят германско) са с 93%. Които пък от своя страна се делят на...баварци, шваби и т.н. Ние сме с 10тина процента по-малко, но всички се наричаме българи(разделение, между шопи, тракийци и т.н. е много по-малко от колкото между германците). Великобритания, Испания и Франция даже няма да ги коментирам, понеже на практика са федерации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Ок сега си направих труда да проверя и има и повече от тези двете... но като ги подкарам наред от най населената... първите две дето са с еднородно население са Бангладеш и Япония ... които са в двете крайности, тоест поредното ти безумно твърдение пропада ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 8 години
Силна държава се гради с регулации и еднородно население.Кажи ми една държава в света (без Северна Корея ... може би и Исландия) която да има еднородно население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
VGE
преди 8 години
Никос Диму го е написал много точно!!!!хващайте книгата и четете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
VGE
преди 8 години
Никос Диму го е написал много точно!!!!хващайте книгата и четете... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
...следващ своето дълбоко, почти екзистенциално, отчаяние........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Преводът сигурно е от английски и преводачът не знае че думичката fountain освен фонтан означава и чешма. И в статията е ползвано с това значение, защото колкото и да са зле гърците едва ли лочат вода от шадравана на фонтана.Журналистът можеше да се обади на гръцкото РИОКОЗ за да направи проверка и санкционира гръцките чиновници пушещи в канцеларийте. Иначе краят на статията кефи: въртим, сучем, ЕС е виновен за мързела и тарикатлъка на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 6
Hahoto
преди 8 години
Интересна статия. Така като чета си мисля че гърците както пропадат, а ние както бързо дърпаме напред, след има няма 20-30 години, ако разбира се настоящите тенденции се запазят, дори ще се изравним с тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 10
Един Българин
преди 8 години
Какъв е извода? Гърците са българските *** и това им е основния проблем. Ползване на субсидии за почивки и къщи е безумие. Това е най-прекият път към фалита. Винаги ще има крадци и хора не мислещи за бъдещето, но да се надяваме, че ще бъдат малцинство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още