IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката през 2017 г: Развитие в застой

Измина още една година в чудене какво да правим с АЕЦ "Белене", а либерализацията на електроенергийния пазар затъна в чакане на законодателни промени

08:00 | 25.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на нови мощности сякаш обаче започва да изглежда неизбежно или поне се изискват много бързи отговори в тази насока след решение на ЕК за строги ограничения на замърсяването от големите горивни инсталации. В списъка със засегнатите се оказаха българските централи в Маришкия басейн.

Заради лошото качество на въглищата от местния добив ТЕЦ-те в региона са далеч от новите норми, което означава и големи инвестиции за изпълнение на изискванията. Всъщност размерът им дори не е съвсем ясен, защото новите европейски норми поставят лимит на емисиите на живака, а досега те дори не са измервани в Маришкия басейн.

Обединените централи в момента разработват анализите си колко ще им струва съобразяването с европейските изисквания и се готвят да поискат дерогация, тъй като ползите за обществото могат да се окажат по-малки от нужните инвестиции.

В същото време светът бавно и неумолимо започва да забравя за въглищата като източник на енергия. От няколко месеца вече няма банка в Европа, която да финансира изграждането на въглищни централи, а и големи компании в сектора започват да обръщат погледа си към новите технологии.

Една от тях - AES, използва традиционния отчет за работата си в България, за да разкаже за новите си планове в световен мащаб. Компанията ще залога на соларни панели, на газови турбини и технологии за съхранение на енергия. Как ще се отрази това на плановете й за развитие в България е въпрос на "пазарни условия" и преговори с държавата.

AES построи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и след направената инвестиция има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията с правителството. С пренасочването от въглища към зелена енергетика обаче вероятно ще има и промени в бизнеса на компанията и у нас. 

В последните години технологиите в сектора се развиват с най-бързите си темпове от десетилетия. Влизането на големите играчи в този сегмент гарантира запазване на тенденцията. Като цяло развитието на технологиите може да доведе и до неочаквани предизвикателства за енергетиката - като например биткойните и тяхното огромно енергийно потребление.

И никой вече не може да си позволи да се бави и отлага решения дори и ден, още по-малко година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
doba
преди 6 години
За Белене не знам, но някакви пичове от Пазарджик купиха ТЕЦ Варна/огромна централа от национално значение, 1,2Г мощност.#КОЙ стои зад тях и за какво я купиха не се знае засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 6 години
Само погледнете тук как се строи Белене и друго не ви трябваhttp://nppbelene.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още