IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият търговски регистър – що е то?

Как на практика се прилага промяната в правната уредба за регистрацията на търговци, която целеше улесняване на процедурата

10:04 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Новият търговски регистър – що е то?
Материалът е предложен от Здравко Василев (zdravkovassilev), автор в категория "Бизнес" на Blog.bg

От началото на 2008 година най-сетне (след две отлагания от 2006 г. насам) влезе в сила Закон за търговския регистър. С него се премахва регистрацията на търговци (ЕТ, търговски дружества и кооперации) от Съда. Компетентният орган за вписването им в търговския регистър понастоящем е Агенцията по вписванията. Към нея се създава нов - вече национален - търговски регистър на мястото на съществувалите досега търговски регистри към всеки Окръжен съд в Република България.

Промяната в правната уредба на регистрацията на търговци бе провъзгласена като стъпка към по-бързо вписване на ЕТ, търговски дружества и кооперации. Обявено бе, че вече не е нужна помощ за регистриране на търговскоправен субект. Регистрацията щяла да свършва в рамките на един ден.

В същото време всички можеха да видят опашките пред Агенция по вписванията на телевизионните екрани. Сблъскалите се с проблеми “клиенти” на Търговския регистър, които според официално обявената информация не се нуждаеха от помощ при подаване на документите си, защото на страницата на Регистъра в интернет било обяснено как да се попълват заявления и как да се процедира, откриха, че няма към кого да се обърнат с питанията си. На страницата на Агенция по вписванията, въпреки едногодишното с цел подготовка на новия Търговски регистър отлагане, телефони на Регистъра в областните градове с малки изключения нямаше, а ако все пак позвъниш в тези 3-4 града, където са се сетили да обявят телефони, обикновено следваше отказ да бъде дадена информация. И, което е дори още по-чудно, за някои от офисите на Търговския регистър в областни градове нямаше обявен дори адрес!

Законът предвиди задължителна пререгистрация на всички ЕТ, търговски дружества и кооперации в тригодишен срок, считано от влизането му в сила. Обявено бе, че такси не се дължат, но това не попречи на някои Окръжни съдилища да въведат събиране на такива за издаване на удостоверения за пререгистрация, които да се представят в новия Търговски регистър. На успокоените с думите, че помощ не им е нужна заявители на нови ЕТ и търговски дружества никой не каза, че ако подадените от тях документи не бъдат одобрени и последва отказ за регистрация, държавни такси, внесени за услугата, няма да бъдат връщани, нито ще могат да ги ползват по нова молба за регистрация.

Що се отнася до заявленията, указанията за тяхното попълване на страницата на Регистъра са непълни и което е още по-лошо, в ХХІ-ви век, след едногодишната подготовка на Регистъра, тези заявления не се попълват другояче освен на ръка, ако ще се подават на хартиен носител. В случай че има някакво зачеркване или нещо е написано нечетливо, следва връщане на заявлението, което при заявяване за вписване на нови обстоятелства може да се окаже фатално – при изпускане да се заявят новонастъпилите обстоятелства в 7-дневен срок следва глоба.

Черешката на тортата е нововъведението, че заявление в Търговския регистър може да се подаде само лично от ЕТ, съответно от представителите по закон на дружествата и кооперациите, но не и от упълномощено лице. Т. е., дори и да се ползват услугите на юрист за изготвяне на необходимите документи (същите като досега плюс заявлението, попълвано само на ръка), съответният ЕТ или представител на търговско дружество или кооперация ще трябва да се реди лично на опашка, за да си подаде заявлението, в което не трябва да е допуснал грешки при попълването или да е писал недостатъчно красиво. Изключение има само, ако предварително завери подписа на заявлението нотариално и изпрати друг да му го подаде. Ако ли въпросното лице е чужденец, не е съвсем ясно как ще подпише заявлението на български език в собствената си страна. А може би новият закон цели стимулиране на посещенията на чужденци в България, за да й се порадват?

Дано поне да се сбъдне обещанието на министър Тачева да се внесе законопроект за изменение на Закона за търговския регистър, за да се поправят недомислиците
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още