IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджърите раздвоени в очакванията за възстановяване на пазара

Пазарът ни е млад и все още малцина анализират компаниите, което създава условия за балонизиране и последващи разпродажби и загуби, заявява инвестиционен консултант

11:25 | 05.03.08 г.
Фонд мениджърите раздвоени в очакванията за възстановяване на пазара
Във връзка с натрупани интересни явления на капиталовия ни пазар през последните седмици, в това число продължаваща странична корекция, ръст на цените на компании от IPO-та и др., Investor.bg зададе 6 въпроса на фонд мениджъри и брокери:

 
- Защо се осъществяват изкупуванията в края на месеца, специално по позициите Монбат, БАКБ и Софарма и доколко осигурената ликвидност на пазара може да окаже съществено влияние за хода на цените като цяло за борсата?

 
Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД

Много е вероятно изкупуванията в края на месеца да се правят основно с цел преоценка, като размерът на покупките може би е пропорционален на размера на държания пакет. Не вярвам това да са покупки с цел уедряване на пакети, тъй като спокойно би могло да бъде направено на по-добри цени. Това, разбира се, са само спекулации. Доколкото ми е известно, чужденците получават справки за своите позиции за салда основно към края на месеца. Но точно това е смисълът на пазара, подобни действия си имат цена и не всеки може да си я позволи. Осигурената ликвидност очаквам да се отрази основно по позициите, по които са осъществени покупките.

 

Петър Атанасов, инвестиционен консултант ИП Балканска консултантска компания

Ликвидността е един от най-чувствителните проблеми на БФБ. Макар че тя се подобрява с развитието на пазара вследствие от много фактори - членство в ЕС, разширените лимити за инвестиране на БФБ за пенсионните дружества, увеличаването на броя на по-ликвидните компании на БФБ и др., все още има какво да се желае. Видяхме как разпродажбите с цел набавяне на ликвидност от някои фондове повлияха на цената дори и на най-ликвидните позиции.

Въпреки че много фактори стоят в основата на понижението на цените на акциите от последните няколко месеца, това също показва и че капиталовият ни пазар все още не е достатъчно дълбок. Слабата ликвидност може да е важна причина за резки поскъпвания и поевтинявания при по-слабо ликвидните позиции, при които малки по обем транзакции влияят силно върху цената.

 

Яни Драгов, брокер в ИП Ти Би Ай Инвест

Можем само да гадаем какви са причините за изкупуванията в края на месеца. При Монбат, която според мен е фундаментално подценена акция, купувачите, които миналия месец обираха на нива около 26 лв., реализираха печалба спрямо сегашните нива. Тук можем да допуснем, че купувачът се е възползвал от текущите ниски нива на Монбат. При БАКБ обиранията, които още от миналата година бяха основно на нива около 80 лв., доведоха до значителни загуби и вероятно мотивите са други.

 

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал АД

Предполагам, че е свързано с преоценки на портфейли на чуждестранни институционални инвеститори. Поне на пръв поглед изглежда така. Едва ли ще има влияние върху цялостния ход на борсата, освен по определени позиции.

 

Тихомир Каунджиев, финансов анализатор ИП Бета Корп

Еднозначен отговор няма, но със сигурност може да се каже, че чрез подобни изкупувания се реализират спекулативни преоценъчни доходности, които са в полза на портфейлните инвеститори, държащи съответната позиция.

 

Цветослав Цачев, анализатор ИП Елана Трейдинг

Покачването при тях не е свързано с набиране на пакети акции. Остава възможността за преоценка на активи от фондове в края на месеца. Това има ефект върху пазара, защото дори и бързото връщане на цената на следващата сесия всъщност ограничава предлагането и натиска за продажби в по-дълъг срок.

 

Благовест Крачев, брокер ИП Карол

 
Очевидно изкупуванията по посочените позиции целят изкуствено покачване на цените им за преоценка на дадени портфейли. Би било глупаво да мислим, че купувачът цели да придобие голямо количество акции и ниска ликвидност го принуждава да повиши цената. Напротив, ликвидността по тези позиции е доста добра и се изразходват много средства за споменатите изкупувания.

 
Като цяло ликвидността се движи с броя и големината на участниците на борсата. Ако има голяма ликвидност, ще има например много купувачи и цените ще растат с по-големи обеми. При ниска ликвидност например по-малък брой купувачи ще повиши цените поради още по-малък на брой продавачи и цените ще се повишат, но с по-малки обеми. Важно за посоката на цените е трендът, а не ликвидността.

 
- Доколко инфлацията на производител от 13,2% за януари 2008 г. на годишна база прави неконкурентен българския износ в съчетание с 16% обезценка на долара за една година и рязко поскъпване на петрола и доколко това е проблем за борсовите компании като цяло?
 
 
Петко Вълков

 
Поскъпването на петрола и обезценката на долара се компенсират. От инфлацията губят най-много онези, които не са успели да оптимизират възможно най-ефективно дейността си. Доколкото успяваме да проследяваме ситуацията, към момента българските износители успяват да поддържат маржовете. Но това за в бъдеще ще става все по-трудно. Голяма част от компаниите също така се намират във фаза на бурен растеж и по тази причина дори и да има намаляване на маржовете, то не се отразява върху абсолютния размер на печалбите.

 
Петър Атанасов

Този ефект трябва да се прецени за всяка компания поотделно. Зависи от това какъв процент от продукцията на компанията е предназначена за износ, зависи от валутната структура на приходите и разходите, зависи от това какъв дял от разходите й са свързани с горива и поскъпнали материали. Например компании, които плащат за суровините си в долари, а реализират продажби в ЕС срещу евро, не би трябвало да страдат от развитието на валутните курсове, при равни други условия. Знаем, че по-голямата част от експорта на България е към страни от ЕС. Освен това проблемите, свързани с валутните курсове, стоят не само пред българските компании, но и пред чуждестранните им конкуренти със сходни пазари. Суровините и горивата поскъпнаха глобално, а валутните курсове трудно могат да се прогнозират, особено в дългосрочен план. И двете представляват фактори извън контрола на фирмите. Затова от тях най-потърпевши са тези, които не разполагат с ефективни технологии за производство, които да им позволят да редуцират разходите си в такива моменти и да останат конкурентоспособни.


 
Алекси Андонов, фонд мениджър на унгарското инвестиционно дружество Витоша

 
Обобщенията винаги крият рискове от грешка. Най-добре е влиянието на горните фактори да се разгледа на нивото на конкретна фирма. Ако все пак искаме да направим обобщение, може да кажем, че вътрешната инфлация в България в голяма част се компенсира от увеличението на производителността на труда, а цената на долара и нефта в голяма част засягат и конкурентите на българските производители.

 
Владислав Панев

Конкурентността на българският бизнес намалява и заради тези фактори, тъй като разходите му растат по-бързо от тези на компаниите в други държави. Естествено, износителите в долари губят повече от останалите. Друг фактор, който ще играе сериозна роля, е липсата на работна ръка и увеличаването на разходите за заплати.

 

Тихомир Каунджиев

Проблемите с поскъпването на суровините и протичащите инфлационни процеси са проблем на всички участващи в икономическия живот на страната. Компаниите в страната са изправени пред редица сериозни заплахи с оглед тяхното развитие и икономическо оцеляване. Редица дружества са поставени в почти безизходна ситуация, в която разходите за основни суровини и труд бележат силен ръст, а същевременно поскъпващата валута прави продукцията им неконкурентна на външните пазари.

 

Цветослав Цачев

Тези фактори не са от вчера и ефектът им ще остане още дълго време на пазара. Факт е, че поевтиняването на долара и поскъпването на петрола влияят еднакво на всички фирми в еврозоната и по подобен начин в Азия. Сериозен проблем е за компаниите, които изнасят в долари. Слабият долар ограничава ефекта от ръста на петрола и останалите суровини, така че като цяло икономиката и публичните дружества се възползват от това.

 

Благовест Крачев

Посочените обстоятелства биха направили неконкурентен българския износ при равни други условия. Поскъпването на петрола е с глобално значение и ще има влияния върху компаниите в световен мащаб. Обезценката на долара има значение за компаниите, изнасящи в долари. Съществуват достатъчно начини за хеджиране на валутния риск в международната търговия и е въпрос на добро финансово управление на компаниите за справянето с промените на валутните курсове.


 
Като цяло са твърде много променливите, за да дадем еднозначен отговор по какъв начин точно ще се промени ситуацията пред компаниите, тъй като от значение е и изменението на същите показатели в чужбина.

 
Бранислав Ганозов, брокер ИП Фаворит

Поскъпването на петрола е проблем за цялата ни икономика, обезценката на долара не толкова защото износът ни е предимно в евро. Инфлацията и фиксираният курс на лева тепърва ще оказват негативно влияние върху износа ни, може да се компенсира с повишаване на производителността, с нови енергоспестяващи технологии и т.н.


 
- 84% от читателите на Investor.bg считат че инвеститорите знаят по-скоро цените, отколкото стойностите на акциите? На какво се дължи този феномен?

 
Петко Вълков

Означава, че голяма част от инвеститорите взимат цената за даденост. Това говори за ниска ефективност на българския капиталов пазар. Вярвам, че постепенно инвестиционната култура ще се подобрява.

 

Петър Атанасов

За съжаление мисля, че това е така. Индивидуалните инвеститори често не се замислят дали цената съответства на стойността. Много често решение за инвестиране или продажба се вземат чисто емоционално, само защото пазарът се движи в определена посока (а това на един слабо ликвиден пазар може лесно да доведе до „балонизиране“, след което – до разпродажби и големи загуби. Не се прави опит да се оцени стойността. Именно за това много помага ако инвеститорите имат икономическо образование и опит или се съветват с експерт преди да предприемат някакви действия, свързани с инвестиране.

 

Алекси Андонов

Днешната реална стойност на дадена акция зависи от бъдещите резултати на компанията, емитирала акцията. За съжаление, няма обективен метод, с който с голяма сигурност да се определят точните резултати за например 10 години напред. Тази несигурност прави трудно изчислима стойността на акцията.

 

Тихомир Каунджиев

Резултатът от анкетата не ме изненадва. Налице са множество пазарни реакции, чийто алогичен ход се базира на липсата на адекватна оценка от страна на инвестиращите. За достигане до максимално прецизна оценка са нужни професионални умения и максимално адекватна и точна информация за дружеството емитент.

 

Цветослав Цачев

Това не е феномен, а нещо напълно естествено - цената се определя от настроенията, така както и от фундамента. Въпрос на пазарна конюнктура е дали инвеститорите ще толерират Р/Е от 15 или от 25, независимо от очакванията за темповете на растеж на продажби и печалби. И в двата случая стойността на акция е една и съща, но при различна цена.

 

Благовест Крачев

Както знаем, на борсата има много участници и до голяма степен борсата е смесица от настроенията и психологията на всички тях. Видяхме и напоследък как еуфорията (и в двете посоки) има голямо значение за цените в краткосрочен и дори средносрочен план. Нормално е дори професионалистите да се изкушат да се „качат на вълната”, ако настроенията в дадена посока са много силни. В такива случаи стойността на акциите остава на заден план.

Отделно понятието „стойност на акциите” не е много коректно. Няма универсален начин за оценка на акциите и, правейки анализ на дадена компания, винаги може да се окаже, че пропускаме някой фактор.

 

Бранислав Ганозов

Българският капиталов пазар е все още доста „млад“, малко хора познават и анализират обстойно търгуваните дружества.


 
- След като цените на Енемона и Билборд са над цените от IPO-то, а някои компании възстановиха частично цените си, можем ли да говорим, че вече ще има и посока нагоре при някои ликвидни дружества?

 
Петко Вълков

За ситуацията на пазара по-красноречиво говорят пазарните индекси, а не отделни позиции. В световната практика често е имало случаи на пазарни сривове, но въпреки това е имало и компании, които са се представяли добре. Така че не можем да съдим по няколко компании за какъвто и да е тренд.

 

Алекси Андонов

За мен пазарът е все още без ясна посока.

 

Яни Драгов

Фактът, че компании със стабилен фундамент като Енемона и Билборд, чиито предлагания бяха осъществени на нива под справедливата им стойност, поскъпнаха след листването си, не е показателен за тренда на борсата като цяло. Разбира се, пазарът определено се поуспокои и очаквам да отразява реално развитието на компаниите.

 

Владислав Панев

Много е рано да се твърди такова нещо. По-скоро IPO-тата на Енемона и Билборд бяха направени на добри за покупки цени.

 

Тихомир Каунджиев

За възходяща посока е рано да се говори. Страхът от ново сериозно понижение сковава действията на голяма част от пазарните участници, което обуславя и неясната посока на неговия тренд. Необходимо е повечето от инвеститорите да забравят неудачните си инвестиции и да оценят компаниите с потенциал.

 

Цветослав Цачев

Двете компании са отличен пример за това, но нека се знае, че на пазара не са липсвали дружества с ръст или запазване на цената по време на корекцията. Те обаче бяха малко и вероятно Енемона и Билборд да са подкрепени от добрите цени, на които бяха пласирани. Повечето ликвидни компании регистрираха възстановяване от дъната си, което се дължи на прекалените разпродажби.


Благовест Крачев

Енемона и Билборд са сравнително ликвидни и изненадаха приятно инвеститорите (или оправдаха очакванията им) с добро представяне по време на продължителна консолидация на пазара. Винаги има изключения и мисля, че е рано да говорим за посока нагоре за пазара като цяло.

 

Бранислав Ганозов

Това, че акциите на Енемона и Билборд се търгуват над цените от IPO-то може да спомогне при осъществяването на предвидените за тази година борсови дебюти (много IPO-та се отложиха).


 
Възможно е и да има посока нагоре в цените на някои повече или по-малко ликвидни дружества.

 
- Може ли да има бързо възстановяване на пазара до цените от преди спада?

 
Петко Вълков

Напълно възможно при чувствително подобряване на ликвидността.

 

Петър Атанасов

Все още не съм съвсем сигурен.

 

Алекси Андонов

Не вярвам в бързото възстановяване на пазара. Обстановката на чуждите пазари все още е тежка и засега не се вижда светлината в края на тунела. Положителното за българския пазар е, че е относително малък делът на чуждите инвеститори и това може да доведе до една относителна независимост от чуждите пазари.

 

Яни Драгов

Да, но според мен не при всички позиции.


 
Владислав Панев

Възстановяването едва ли ще е много бързо, а по-скоро ще бъде постепенно.

 

Тихомир Каунджиев

Не, за бързо възстановяване не може и да се мисли. Нарастването на пазара ще бъде значително по-бавно отколкото на всички ни се иска.

 

Цветослав Цачев

Въпросът е доколко е вероятно това да стане, защото борсата доказа, че може да расте силно. Към този момент това не е по-вероятният сценарий, защото все още липсва големият катализатор на такъв ръст. Преди година това беше презаписването на няколко IPO-та и връщането на капитали, сега явно се чака дъното на международните пазари. Предишните корекции не са приключвали с рязко възстановяване, защото е необходимо да се върне доверието.

 

Благовест Крачев

Едва ли ще е бързо и едва ли ще е до цените преди спада (в средносрочен план). В дългосрочен – със сигурност ще има възстановяване и дори цени доста над тези преди спада.


 
- В последните три месеца има и поскъпващи дружества като КТИ Съединение с ръст от 141%, Сердиком с ръст от 141%, Оптела Оптични технологии със 113%, Електрометал с 95%, ЗММ Металик с 91% и др. Доколко обявените от КТИ Съединение и дъщерните му дружества преоценки на имоти дават основания за текущия ръст и за бъдещи очаквания?

 
Петко Вълков

При Оргахим видяхме положително развитие след преоценките. Интересното е, че това тук се случва при нисколиквидни дружества. Необходимо е да се знае защо се правят тези преоценки точно днес, а не преди четири години например. Данъчното третиране тук също не е за подценяване. Често преоценките са стандартна техника за повишаване на стойността на едно дружество, обект на преговори за покупко-продажба. Много малка част от ликвидните дружества са правили подобни преоценки на активите си. Тук се крие още скрит потенциал за добавяне на стойност.

 

Владислав Панев

Става въпрос за много неликвидни позиции, за които е трудно да се правят каквито и да било прогнози.

 

Тихомир Каунджиев

Преоценките на активи са единствената причина за ръста в цените на дружествата, споменати по-горе. Тези ценови движения са напълно преекспонирани в сравнение с реалната дейност и потенциал на дружествата. Почти е сигурно, че скоро ще бъдат забравени от пазарните участници.

 

Цветослав Цачев

Преоценките показват каква е стойността на активите, но не колко ще произвеждат тези активи или с какви темпове ще растат през годините. Инвеститорите гледат на дружествата с имоти като възможност за продажбата им, а цената на имотите им като минимална стойност на акция.

 

Благовест Крачев

Преоценката на активи води до покачване на счетоводната стойност на компаниите. За повечето инвеститори този показател е важен (по-конкретно пазарната цена, разделена на счетоводната стойност) и може би това е причината за покачването на цените, но това не дава информация за бъдещото развитие на компанията.

Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Билборд АД(BBRD)

Енемона АД(E4A)

Монбат АД(MONB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ЗММ-Металик АД(3ZD)

Сердиком АД(3JH)

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Електрометал АД(ELMT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още