fallback

Отлага ли се паритетът между еврото и долара?

Тест на това ниво скоро изглежда малко вероятен, но е възможен през идната година

20:08 | 24.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател

След призивите за паритет на еврото спрямо долара само преди няколко месеца единната валута в момента е един от малкото активи, който поскъпва, посочва Джени Косгрейв пред CNBC.

Миналата седмица бе най-лошата за акциите по света от началото на годината, като единствените активи, които се представиха добре бяха традиционните безопасни убежища като швейцарският франк, американските държавни ценни книжа и златото.

Изненадващо сред лидерите се нареди еврото, което поскъпна с 4,5% спрямо щатския долар през последните две седмици. Рано в понеделник то прибави още 0,8% спрямо зелените пари до ниво от около 1,148 долара.

Анализаторите приписват силното представяне на отслабващите страхове за европейските икономики, като според един от тях еврото демонстрира качества на "безопасно убежище".

Джейн Фоули, старши валутен стратег в Rabobank, посочва, че късите продажби на единната валута напоследък са спаднали до половината от мартенското си ниво. „Еврото със сигурност се държи като безопасен актив“, казва тя.

„Хората възприеха друг поглед към фундаментите и вече смятат, че някои от европейските страни се представят много по-добре. За това допринасят тласъкът на конкурентоспособността в Европа, падането на цените на петрола и структурните реформи", коментира Като Стонекс, фонд мениджър и учредителен партньор в THS.

Nomura преразгледа своите валутни прогнози в петък, като еврото се очаква да струва 1,13 долара в края на третото тримесечие, а не 1,05. В края на годината Nomura вижда еврото на ниво от 1,10 долара, ревизирано нагоре също от 1,05.

„При несигурната перспектива за покачванe на лихвите в САЩ през септември, тест на паритета между долара и еврото сега изглежда крайно невероятен“, изтъква Йенс Нордвиг, управляващ директор за валутни анализи в банката. „По тази причина нашият таргет е 1,12-1,14 долара за евро.“

Главният пазарен икономист в Capital Economics Джон Хигинс се съгласява, че силата на еврото би могла да бъде свързана с промяна в очакванията за лихвените проценти. Въпреки това той е предпазлив да определи актива като "сигурно убежище".

"Ние се съмняваме, че еврото ще се засили още. Това е свързано основно с нашето виждане, че събитията в Китай, и по-важното в самите Съединени щати, няма да възпрат Фед да вдигне лихвите през септември", заяви Хигинс. "Ние също така мислим, че централната банка на САЩ впоследствие ще повиши лихвите по-бързо и по-силно, отколкото се очаква. Като цяло продължаваме да прогнозираме поевтиняване на еврото до паритет с долара към средата на следващата година на фона на противоположните парични политики на Фед и ЕЦБ."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
fallback