IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се потопи до най-ниското си ниво от близо 8 седмици насам

Загубите за американската валута продължават на фона на новата порция слаби новини от Китай

13:19 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар се потопи до най-ниското си ниво от близо 8 седмици насам

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се потопи до най-ниското си ниво от близо 8 седмици насам спрямо кошница от 10 основни валути. Това се случи, след като по време на азиатската борсова сесия беше изнесена нова порция разочароващи икономически данни от Китай, които още повече подсилиха спекулациите, че Фед ще се въздържи от вдигане на лихвите през следващия месец.

Доклад от Китай показа, че индустриалната активност през август се е свила с най-бързия си темп от 6 ½ години насам. Поредният много слаб икономически доклад от втората по големина икономика в света повиши опасенията, че нейният растеж се забавя рязко, което ще доведе и до чувствително забавяне на световния икономически растеж.

Сред пазарните участници се разпространява все повече позицията, че Федералният резерв на САЩ ще се въздържи от покачване на лихвите през следващия месец, а дори и до края на годината. Причините за това са както вътрешни за икономиката на страната, така и външни. Инфлацията се забави минимално през юли, а прогнозите са, че забавянето ще продължи и през август, тъй като силното поевтиняване на енергийните суровини води след себе си понижение на цените в редица стоки и услуги. По-ниските цените са предпоставка за понижение на инфлацията и именно поради тази причина, прогнозите са, че тя ще пада през следващите месеци, отдалечавайки се от целевото ниво от 2%.

Като външен фактор, способен да повлияе на решението на Фед, анализаторите определят кризата в Китай. Забавящия се растеж в азиатската страна води след себе си по-слаб стокообмен между Китай и САЩ и намаляване на икономическата активност, което според специалистите ще окаже пряк натиск и върху американската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още