IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Правилата на Шенгенското пространство няма да бъдат променяни

Няма държава, поискала временно затваряне на границите си, свързано с бежанската вълна в Европа

16:51 | 24.08.15 г.
ЕК: Правилата на Шенгенското пространство няма да бъдат променяни

Сигурността на Шенгенското пространство не е застрашена от растящия поток бежанци в Европа, а правилата няма да бъдат променяни заради нападението в международния влак между Амстердам и Париж. Това коментираха говорителите на Европейската комисия (ЕК) в традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Осуетена от американски военни, пристигнали на почивка в Европа, атака в международния влак преди броени дни предизвика множество въпроси, свързани със сигурността на пътуването с влак в Европа, както и дали са необходими проверки на пътниците, подобни на тези на летищата.

Макар и пътуващи в рамките на Шенген, пасажерите са проверявани стриктно на летищата, докато пътниците във влаковете се качват свободно и могат да пренасят в багажите си оръжие или опасни вещества. 

От ЕК обаче посочват, че двата вида транспорт имат различни характеристики и няма основание да се очаква промяна в правилата. Сигурността на жп транспорта ще бъде обсъдена през октомври, обещаха от ЕК.

Говорителят на ЕК Кристиан Виганд обясни още, че на този етап няма подадено заявление от страна, част от Шенген, за временно прекратяване на членството във връзка с имигрантската криза. Според сега действащото европейско законодателство ЕК може да разреши временно затваряне на границите при извънредни обстоятелства – терористична атака или дори и спортно мероприятие.

Говорителят на ЕК беше категоричен, че няма изготвен списък на „безопасни страни“, от които идват имигранти. „Всичко зависи от преценката на държавите – членки“, каза той и допълни, че обикновено тя се прави случай по случай.
Идеята за създаването на подобен списък беше лансирана в петък от Германия. Целта е имигранти, чиито страни се определят като спокойни, да могат да бъдат връщани по домовете им по опростена процедура.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира пред Ройтерс, че няма нужда от извънреден съвет на лидерите на ЕС, свързан с имигрантската вълна. Засегнатите страни трябва да спрат да се оплакват и да спазват постигнатите споразумения по казуса, допълни той.

По-късно днес лидерите на Франция Франсоа Оланд и на Германия Ангела Меркел ще разговарят в Берлин именно по темата за бежанската вълна, както и за насилието в Украйна, анонсира FT.

Германия очаква към 800 хил. бежанци през тази година – значително повече от влезлите в ЕС през 2014 година и около 1% от населението на страната.

Бежанците влизат в ЕС основно през Гърция и Италия, показва статистиката. Масово бежанците в Гърция обаче се насочват към Македония и Сърбия, за да достигнат до Германия или Швеция като крайна точка на своето пътуване. Меркел вече посочи, че бежанската вълна е много по-сериозен проблем от политическата криза в Гърция или нестабилността на еврото.

Германия вече поиска да бъде въведен принципът на квоти за чужденците в отделните държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още