IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици бежанци успяха да преминат в Македония

Въпреки че на мястото е имало полиция, тя не е предприела действия да ги спре

15:53 | 23.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Стотици имигранти са преминали безпрепятствено границата от Гърция към Македония в неделя, след като претоварените сили за сигурност са се отказали от опитите си да спрат потока им през Балканите към Западна Европа след дни на хаос и конфронтации, предава Ройтерс.

Полицията е била на границата, но не е направила почти нищо, за да забави преминаването на постоянния поток от имигранти, много от тях бежанци от сирийската война и други конфликти в Близкия изток, посочва репортер на Ройтерс.

Македония обяви извънредно положение в четвъртък и запечата южната си граница за имигрантите, които достигнаха 2000 души на ден. Те се отправят към Сърбия, а след това към Унгария и Шенгенската зона.

Това доведе до случаи, в които мъже, жени и деца останаха да спят под открито небе на границата, с ограничен достъп до храна и вода.

Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да отблъсне множеството, но в събота няколко хиляди души успяха да разкъсат полицейските редици или да избягат през полето.

В крайна сметка държавата организира допълнителни влакове и автобуси, които да вземат имигрантите и да ги откарат до Сърбия, в следващата им стъпка по дългия път от Близкия изток, Африка и Азия.


Македония обвини съседна Гърция, с която има обтегнати отношения, че не помага за случващото се с имигрантите, пътуващи на север, посочвайки, че не може да се справи с тях.

Гърция започна да извозва с лодки имигрантите от препълнените си острови към континенталната част, след като рекордните 50 хил. души достигнаха гръцките брегове с лодки, идвайки от Турция само през юли месец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"В крайна сметка държавата организира допълнителни влакове и автобуси, които да вземат имигрантите и да ги откарат до Сърбия, в следващата им стъпка по дългия път от Близкия изток, Африка и Азия."А пък пиянката Юнкер да организира самолети и кораби да осигури транспорта им до америка...не да се сополиви за човешки права и ала бала евроценности...щот тия *** са американски и трябва да им бъдат пратени там ...да си ги ядат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още