IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантската криза може да постави под въпрос Шенген

Според италианския министър на външните работи Паоло Джентилони напрежението се увеличава

17:24 | 23.08.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

“На риск е изложен един от основните стълбове на Европейския съюз - свободното движение на хора”, предупреди министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони в интервю за вестник “Messangero”.

По думите му по отношение на имигранцията Европа рискува да се прояви откъм своята най-лоша страна на егоизъм, безразборни решения и полемики между държавите-членки.

“Свидетели сме как от сицилианските брегове до Кос, от Македония до Унгария и Кале, се увеличава напрежението, което в крайна сметка ще постави под въпрос Шенген”, твърди министърът.

Той коментира, че операциите по издирване и спасяване в Средиземно море са се европеизирали и това е намалило риска от трагедии в открито море. Но не е ясно колко дълго време ще издържи концепцията, че корабите на различни европейски страни ще спасяват мигранти, за да ги свалят в италианските пристанища.

Джентилони твърди, че мигрантите не пристигат в Гърция, Италия или Унгария, а в Европа, ето защо трябва да се европеизират и правилата за приема им. Министърът смята, че трябва да се преразгледат споразуменията от Дъблин, задължаващи даването на статут на бежанци на имигрантите в първата страна от Европейския съюз, до която стигнат.

По повод обстановката в Либия италианският министър отхвърли идеята за пряка военна намеса отвън, но отново поставя кандидатурата на Италия да оглави евентуална международна коалиция за мироопазване.

"Мир и стабилност не могат да се налагат под оръжието на чуждестранни окупационни войски. Изобщо не съществува подобен сценарий. Ние работим за споразумение между либийците. Заключителната фаза трябва да бъде през следващата седмица. След постигането на споразумение между либийските сили, то ще се нуждае от подпомагане, наблюдение и защита от страна на коалиция, в която Италия може да изпълнява водеща отговорна роля," смята Джентилони.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Какъв Шенген, какви пет лева!Тая банкерско-корпоративна демокрация съвсем ни взе за балъци!Айде , стига толкова!Винаги Европа е била машата срещу Русия, от което страдаме и ние, и руснаците и изобщо целият свят!И ПърватаСВ и ВторатаСВ са всъщност война на Америка срещу Русия, хитро настройвайки Европа срещу Русия. И кой страда от това и кой печели?Засега печалбата е в ръцете на банкерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
freegan
преди 8 години
Американците разбутаха кошера и сега нас ни жилят, но за големия брат или добро или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
аха ... с гръчката флота към америка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Да прекратят подаването на пари и оръжие на главорезите в Сирия.Да подкрепят Асад да въведе мир и ред и нещата ще си дойдат на мястото.Сега виновни са гърците и макетата,че се чудят как да ги стопират по пътяим към Германия и Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Мир и стабилност не могат да се налагат под оръжието на чуждестранни окупационни войски. Изобщо не съществува подобен сценарий."А стига бе...я *** го кажи това на американците...особено по време на Арабските пролети ! Бе тия съвсем са се опедерастили в Европа , *** и мазохизма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още