IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебанията за решението на Фед оказват сериозен натиск върху долара

Волатилността е достигнала екстремно високи нива, което възпрепятства взимането на рационални решения

11:11 | 14.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колебанията за решението на Фед оказват сериозен натиск върху долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Днешната търговия започна с нова порция напрежение, след като слаби икономически данни от Китай оказаха негативно влияние върху акциите в Азия. Щатският долар от своя страна започна неубедително новата седмица. Инвеститорите изпитват все по-силни колебания дали Федералният резерв ще повиши лихвените нива за първи път от почти десетилетие насам, както и колко решителни представителите на институцията ще бъдат в едно потенциално свое решение.

Пазарните участници се фокусират върху предстоящото решение на Фед. След четвъртък пазарът може да заеме по-убедителна позиция, след като стане ясно дали лихвите ще бъдат повишени. Отзвукът от това решение ще бъде от глобален аспект, като волатилността ще остане на високи нива.

Растежът на индустриалната продукция и инвестициите в Китай са на незадоволително ниво, което увеличава шансовете Пекин да не достигне зададените целеви 7% на ръст през третото тримесечие на годината. Това ще бъде безпрецедентен спад за страната от началото на глобалната криза през 2008 година. Ако границата от 7% не бъде достигната, очакванията, че Пекин ще предприеме допълнителни мерки за подпомагане на икономиката, ще се засилят. Все още напрежението тегне над втората икономика в света, което носи несигурност от високи нива на волатилност на пазарите.

Волатилността е достигнала екстремно високи нива, което възпрепятства взимането на рационални решения с оглед на факта, че Китай е епицентърът на глобалната икономическа слабост.

Това не попречи обаче на американските индекси да приключат седмицата на зелена територия, след като в петък Wall Street записа солидно позитивно движение. На база на множеството неизвестни около решението на Фед, което ще стане известно в четвъртък, доларът се представи неубедително и записа понижения. Зелените пари поевтиняха срещу японската йена до 120.35 в края на миналата седмица. Еврото също напредна спрямо долара до 1.1249, възползвайки се от предстоящото съдбоносно решение на централните банкери.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Ще повиши ли ФЕД основните лихви през септември?Не, притесненията за трудовите възнаграждения и инфлацията в САЩ и икономиката на Китай са големи.55% Да, това ще даде силен сигнал за доверие към икономиката.30% Не знам.14% Общо гласували: 1385
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още