IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поеме еврото след срещата на ЕЦБ?

На заседанието по-късно днес могат да се дадат сигнали за последващи количествени облекчения

10:55 | 22.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът записа минимални понижения спрямо еврото през вчерашния ден. Загубите за зелените пари обаче бяха неутрализирани днес на база на очакваната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която могат да се дадат сигнали за последващи количествени облекчения. Възможен сценарии е институцията да се въздържи или намали инициирането на монетарни стимули за момента, на база на подобрените данни за отпускането на кредити и вливането на свежи пари в еврозоната. ЕЦБ обаче ще остави вратата отворена за подобна стъпка, което би поставило капак на възходящо движение на еврото спрямо долара. Имайки предвид програмата на централната банка, в еврозоната трябва да бъдат налети 1 трлн. евро до септември 2016 г. - стратегия, която според председателя Марио Драги би могла да претърпи промени.

Еврото загуби позиции в началото на днешния ден, понижавайки се спрямо долара до 1,1326, в сравнение с крайното ниво за вчера от 1,1345. Единната валута все пак се задържа над най-ниското си ниво за последните 10 дни при 1,1305. При евентуално решение за незабавни количествени улеснения обаче се очаква еврото да спадне значително под тази граница. Валутата се обезцени и спрямо японската йена, след като от началото на днешния ден е поевтиняла до нивото при 135,59.

Доларът също записа спад срещу валутата на островната страна. Двойката USD/JPY се понижи до 119,61 днес, като навлиза в познатия рейндж преди срещите на централната банка на Япония и Федералния резерв на САЩ (Фед). Очакваните количествени улеснения в Япония, която има за цел да пребори дефлацията в страната, както и дългоочакваната позиция на Фед спрямо лихвените нива вливат несигурност у инвеститорите, което води до изтегляне на капитали преди ключовите събития. Въпреки това зелените пари регистрираха ръст спрямо британския паунд, като валутната двойка остана на ниво от 1,5445 в края на миналия ден.

Австралийският долар се потопи под 0,7200 долара, спадайки до 0,7181 през днешния ден. Завишените запаси на петрол и низходящото движение при суровината даде отражение и върху котировките на австралиеца. Канадският долар също се понижи спрямо щатската валута, след като централната банка на Канада запази лихвените си нива, както бе очаквано, но занижи прогнозите си растеж на икономиката за 2016 и 2017 година. Това доведе до загуби за канадските пари до 1,3144, което представлява най-ниското ниво за канадския долар от 5 октомври насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

EUR/USD

Формирането на техническата фигура "Клин" продължава с пълна сила през последните дни. На графиката с цифри са отбелязани основните точки, по които се формира тази фигура, а характерно за нея е образуването на по-ниски върхове и по-високи дъна. Традиционно това е трендпотвърждаваща фигура, която ще стане активна, в случай че цената пробие съпротивата на низходящата тренд линия и затвори бар над това ниво. При подобен сценарий можем да очакваме поскъпване до върха от 24 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
strong rebound for the USD against EURO by the end of the month starting later today...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
strong rebound for the USD against EURO by the end of the month starting later today...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още