IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на петрола остава епицентър на инвеститорските нагласи

Поскъпването на йената се дължи основно на продължаващото падение на цената на петрола

11:48 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар записа понижение спрямо еврото и японската йена по време на азиатската сесия. Зелените пари се отправиха отново към 4-месечното дъно спрямо считаната за валута-убежище йена, достигнато на 10 януари при 116.68. Поскъпването на йената се дължи основно на продължаващото падение на цената на петрола, която е на път да отбележи 20% спад от началото на годината. Сривът в цената на „черното злато“ подкопава основите на склонността на инвеститорите да поемат риск, от което се възползват активите считани за убежище при повишение на несигурността на пазарите. С позитивното представяне на валутата на Страната на изгряващото слънце, Nikkei записа спад от 2.7%, като котировките спаднаха до най-ниските си нива от близо година насам, приключвайки червената сесия на ниво от 17 218.96 пункта.

Народната банка на Китай (НБК) отново фиксира по-висок курс за юана в опит да убеди пазарните участници, че валутата на икономика номер две остава под контрол. Плановете на китайските централни банкери са да поддържат нивото на юана стабилно спрямо кошница от основни валути, което обаче би могло да означава, че флуктуациите му срещу долара ще продължат, на база и на днешното понижение, въпреки подкрепата от НБК. С пропадането на цената на петрола, който завлича и фондовите пазари, изглежда инвеститорите отдават повече внимание на състоянието на китайската икономика, склонността за поемане на риск и колебанията в котировките на „черното злато“, отколкото на различията в монетарните политики на Федералния Резерв на САЩ, в сравнение с тези на Европейската централна банка и Японската централна банка и респективно по-високите лихви отвъд Океана.

Сривът на цената на петрола оказа негативно влияние на валутите на страните, чиито износ е обвързан със суровината. Австралийският и канадският долари поевтиняха спрямо зелените пари. Австралиецът се отправи към 4-месечното дъно спрямо долара, достигнато в понеделник при 0.6926, докато канадският долар е на най-ниски нива спрямо долара от месец май 2003 година, понижавайки се до 1.4257. Американската валута се представи убедително и срещу британския паунд, като двойката се понижи до 5.5-годишно дъно. Очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) няма да пристъпи към повишение на лихвените нива на заседанието си в четвъртък оказва натиск върху стерлинга. Ниските нива на инфлация продължават да бъдат значителен проблем на АЦБ, като по-слабият паунд би облекчил част от този негативен ефект.

Петролът потъна до близо 30 долара за барел, като това представлява най-ниското ниво за суровината от 12 години насам. Въпреки усилията на НБК да подкрепи позициите на юана, доверието в китайската икономика остава на незадоволителни нива, което рефлектира негативно върху цената на петрола, имайки предвид, че Китай е основен потребител на суровината. Опасенията от пренасищане с „черно злато“ и разочароващите очаквания пред петрола, на база на несъответствието между търсене и предлагане, накара инвеститорите да заемат къси позиции в суровината. Цената на американския лек суров петрол потъна до 30.41 долара за барел, докато Брентът достигна 30.44 долара за барел по време на азиатската сесия. Имайки предвид и излизането на Иран на петролния пазар с над 500 000 барела дневно, както и евентуалното поскъпване на щатската валута, прогнозите за суровината остават негативни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

През последните 4 месеца двойката поевтиняваше и постепенно се доближи до първото ниво на важна подкрепа. Нивата около 2.1942 са повече психологически и обвързани с естествените пазарни цикли. До колко ще се активизират купувачите около 2.1942 е трудно да се каже, но по-агресивните участници вече са купили след завръщането на цената над 2.1942. Следващата покупка може да се направи, ако цената се понижи до структурната подкрепа при 2.0824. Това ще бъде сделка с дългосрочна перспектива и не се предполага използването на плитки стопове или изключване на основни фундаментални фактори. Новозеландската централна банка намали своя лихвен процент, а от Великобритания имаме серия от негативни икономически показатели, но покачването на лихвата там остава възможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още