IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът остава на задоволителни нива

Китайската централна банка опитва да опровергае очакванията за продължително обезценяване на валутата

11:59 | 15.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари записаха силни повишения през изминалата сесия, което неутрализира част от натрупаните загуби от сряда. Ралито на Wall Street се дължеше основно на компаниите от енергийния сектор, които се представиха най-убедително. Ръст в цената на петрола вчера подкрепи индексите отвъд Океана, като цената на суровия петрол се покачи до 31.77 долара за барел. Dow Jones Industrial Average увеличи стойността си с 1.41%, а S&P 500 нарасна с 1.67%, като освен ралито на енергийните компании от обширния индекс в размер на 4.5%, здравният и технологичният сектор успяха да се извисят респективно с 2.7% и 2%. Въпреки положителното движение, фондовите пазари остават уязвими на неубедителното представяне на икономиката на Китай.

Народната банка на страната установи относително по-слабо ниво за юана днес, но въпреки това валутата остава на задоволителни нива като цяло за седмицата, което сигнализира решителността на институцията да опровергае очакванията за продължително обезценяване. Мненията, че юана ще продължи поевтиняването си, веднага щом централната банка прекрати интервенциите, започват да се настаняват все повече на пазара. Това провокира Международния валутен фонд да призове Китай да въведе повече яснота относно действията си, придружена с излагане на намеренията си, което евентуално да намали волатилността, която взима връх от началото на годината. Китай се изправя пред най-бавните темпове на икономически растеж за последните 25 години, което внася допълнително напрежение на фондовите пазари в страната и региона. Днес отново измерителите се оказаха на червена територия след по-слаби данни за отпускането на кредити, като Hang Seng спадна с 1.33%, а Shanghai Composite изтри 3.51% от стойността си.

Новите спадове по азиатските борси накара инвеститорите да обърнат поглед отново към японската йена. Валутата поскъпна спрямо долара до 117.56 около края на азиатската сесия. Негативните настроения в Китай и днешния спад на петрола повлияха отрицателно и на австралийския и канадския долар, които поевтиняха спрямо зелените пари. Австралиецът пропадна до 0.6913, докато канадската валута се срина до 1.4528, което представлява най-ниското й ниво спрямо долара от април 2003 година. Единната валута, сходно на йената също намери подкрепа от пазарните участници и поскъпна спрямо долара до 1.0889, задържайки се в установения рейндж след конференцията на Европейската централна банка в началото на месец декември. Британският паунд от своя страна запази позиции, след като Английската централна банка остави лихвените нива непроменени, оставяйки стерлинга на нива над 5-годишното дъно при 1.4351 долара.

Въпреки поскъпването вчера, „черното злато“ записа спадове по време на азиатската сесия, насочвайки се отново към бариерата при 30 долара за барел. Негативните движения при суровината потопиха и валутите на страните, които са ориентирани към износ на петрол. Пазарните настроения към петрола остават негативни, като глобалното свръхпредлагане оказва натиск върху цената, което подхранва спадовете на суровината.

Днес пазарните участници ще отправят поглед към продажбите на дребно в САЩ, както и към продажбите на дребно, с изключение на автомобилния сектор за месец декември. Освен това ще бъдат обявени и данните за индекса на производствените цени отново за месец декември, като тези новини ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време. По-късно през деня в 17:00 часа ще стане известно прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет. По-добри данни специално за индекса на производствените цени, който се възприема за индикатор на инфлацията в страната, би имал отношение към следващата стъпка на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвените нива, които биха могли да бъдат повишени на срещата на централните банкери в средата на март.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

В началото на декември коментирахме, че спад до 50% корекция по Фибоначи или поне до локалния минимум около 1.9828, ще бъде удобно ниво за вход в позиция, ако ситуацията за двойката остане непроменена.

Към днешна дата поскъпването след корекция е факт. Двойката достигна до 50% корекция по Фибоначи – първото ниво за отваряне на дълга позиция. Всеки, който е купил с Buy limit, е добре да затвори част от позицията си около 2.0963. Ситуацията с британската лира леко се измени и шансовете за големи импулсни движения в полза на паунда също намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още