IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава под натиск

Зелените пари се задържаха спрямо еврото до най-ниската си стойност за последните близо 6 месеца

12:09 | 04.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Негативните нагласи за щатския долар продължиха да властват на пазара, въпреки че данните за неселскостопанската заетост в САЩ надхвърлиха прогнозите на инвеститорите. Обявените резултати не успяха да изместят фокуса от предпазливите коментари на представители на Федералния резерв (Фед) по отношение на темпа и момента на повишение на лихвените нива, което доведе до колебливо представяне на зелените пари.

Новосъздадените работни места отвъд Океана за месец март са били 215 000, което надвиши очакваните данни от 205 000, но това не спомогна за заличаване на мечите настроения около долара. Освен това почасовото заплащане също е записало ръст за сметка на безработицата, която е нараснала от 4.9% до 5%.

Зелените пари се задържаха спрямо еврото до най-ниската си стойност за последните близо 6 месеца. Единната валута достигна 1.1437 долара, но впоследствие завърши седмицата при 1.1392, след като заличи част от печалбите вследствие на положителните данни за неселскостопанската заетост. Песимисмитчните нагласи за долара обаче ясно проличаха от силното падение на валутата спрямо японската йена. Въпреки очакванията за допълнителни парични стимули в Япония и очаквания, които сочат по-ниски нива на инфлация в дългосрочен план, двойката се свлече до 111.58, като спадът за долара продължи и по време на азиатската сесия днес.

Председателят на Фед Джанет Йелън предопредели краткосрочното представяне на щатския долар, акцентирайки върху предпазливия тон на централните банкери, което заличи вероятността от ръст на лихвите този месец и намали очакванията за действия на институцията през юни. На база на слабостта на долара, британският паунд не успя да се възползва от колебливостта на зелените пари и записа поевтиняване, след като разочароващи данни за индекса на бизнес активността на производствения сектор натежаха над стерлинга и той се свлече до 1.4170 долара. Въпреки че данните за трудовия пазар не се оказаха достатъчно убедителни, за да подкрепят зелените пари, те дадоха импулс на фондовите пазари в САЩ, където сините чипове от DJIA напреднаха с 0.61%, докато обширният S&P 500 нарасна с 0.63%.

Петролният пазар от своя страна бе белязан от разпродажби. „Черното злато“ губи инерцията, след като опасенията около пренасищането със суровината отново взеха превес и подкрепиха мечите нагласи. Съмненията, че водещите страни-производителки ще успеят да се споразумеят за съвместни действия в Доха на 17 април, с цел намаляване на предлагането, доведоха до спад в котировките на американския лек суров петрол до 36.61 долара за барел, докато Брентът отстъпи до 38.53 долара за барел. Представители на Саудитска Арабия споделиха, че страната няма да участва в потенциално споразумение без участието на Иран, който от своя страна няма намерение да намалява добивите си преди производството да достигне нивата преди санкциите. Това отново разпали колебанията около стабилността на суровината, подновявайки натиска върху цената на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

US30

На 01 април коментарът ни за двойката беше следният: „В момента имаме силен и хармоничен възходящ тренд на 1–часова рамка. Измерителят има потенциал за минимум още един импулс. Подкрепата около 17 570 пункта ще бъде добро ниво за краткосрочна покупка и плитък стоп.“

Идеята за краткосрочна покупка се изпълни изключително чисто и оптимално, както се вижда на графиката. Към момента няма налице предпоставки за нови надеждни сделки с индустриалния индекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 8 години
Туриста ще трябва да е най прoстият бот създаван някога - На ези тура някой да играе по често ще познава движението на долара ама какво да ги правиш машини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
Parity for the couple USD/EURO or at least 1.02 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
Parity for the couple USD/EURO or at least 1.02 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още