IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще прибегне ли Фед към повишение на лихвите още през юни?

На 6 юни има насрочена реч на председателя Джанет Йелън, която е след обявяването на неселскостопанската заетост

11:59 | 18.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Брутният вътрешен продукт на Япония е записал ръст от 1.7% за първото тримесечие на годишна база. Повишението изненада пазарните участници, които имаха очаквания за стойности от едва 0.3%, възстановявайки свиването също от 1.7% през предходното тримесечие. Първоначално японската йена поскъпна спрямо щатския долар, но впоследствие отстъпи спечелената територия на фона на очаквания за предприемане на допълнителни стимули за икономиката, целящи поддържане на растежа. Обявените данни все пак сочат, че Токио се справя с дефлацията, но също така остават звена като бизнес разходите, които не задоволяват с представянето си. Въпреки че Японската централна банка се въздържа от действия през април, това по-скоро забави неизбежното, тъй като вероятно централните банкери ще предприемат необходимите мерки на следващото си заседание.

Доларът поскъпна спрямо йената до 109.639, след като стана ясно, че индексът на потребителските цени е нараснал с най-висока стойност през април за изминалите 3 години. Впоследствие обаче зелените пари отстъпиха, поевтинявайки отново до 108.80, за да се върнат днес отново до нива близки до 109.50. Изказвания на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед), че лихвените нива в страната биха могли да бъдат повишени най-рано през месец юни доведе до спад на DJIA и S&P 500, респективно с 1.02% и 0.94%. Сигналът, че институцията не изключва затягане още на следващото си заседание подкрепи позициите на щатската валута, която започна днешния ден с повишения както спрямо йената, така и спрямо еврото, което спадна до 1.1270.

Имайки предвид силните данни за продажбите на дребно, които бяха обявени в петък, както и обнадеждаващите стойности на потребителските цени, Фед отново подтикна пазара към очакване на двукратно повишение на лихвите. Добрите данни за инфлацията в икономика номер едно, както и очакванията за поддържане на задоволителни нива, се подхранват и от ръста на петрола, който се задържа близо до най-високите си стойности за годината. Последните данни за щатската икономика говорят за засилване на вероятността от действия на Фед през юни. За подобни нагласи навява и насрочената за 6 юни реч на председателя Джанет Йелън, която ще се състои след обявяването на неселскостопанската заетост. В случай че тя също посочи задоволителни нива, бихме могли да очакваме, че Йелън ще подготви пазара за затягане в средата на юни.

Цената на петрола продължава да върви нагоре, поради нарушаване на доставките в Канада и Африка. Пожарите в Канада стават причина за намаляване на производството, докато нестабилността в Нигерия и Либия заплашва от намаляване на износа за Латинска Америка с над 2%. В същото време се наблюдава засилване на потреблението от Индия, което е на изключително високи нива от началото на годината. Въпреки тези фактори, които временно подкрепят цената на петрола, вероятността от конфликт в Близкия Изток остава налице, след като неразбирателствата в ОПЕК породени от дрязгите между Иран и Саудитска Арабия биха могли да прекратят ралито на „черното злато“. Днес в 17:30 часа българско време Енергийната информационна агенция ще обяви нивата на запасите в САЩ, като очакванията са за понижение от 3.1 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката консолидира от началото на миналата седмица в тесен диапазон. Днешните данни за GBP вероятно ще окажат влияние до известна степен, но по-силен фактор ще бъде протоколът от срещата на Фед, който ще бъде изнесен в 21:00 ч. Към момента би било грешен ход да се предприемат каквито и да е действия. Нужно е да изчакаме двете събития и на тяхна база да определим потенциала за поскъпване или поевтиняване, както и риска от загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
да ще ги вдигне лихвите за да има лапаница за шаиката банкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още