IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ накараха инвеститорите да се отдръпнат от долара

В петък вечерта едно евро се търгуваше за 1.1176 щатски долара, което бе повишение с 0.79%

11:54 | 01.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В последния работен ден на миналия месец данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ и Европейския съюз (ЕС) раздвижиха търговията и от двете страни на Океана. БВП на САЩ се разшири за последното тримесечие с 1.2%, което бе разочароващо за инвеститорите, който очакваха ръст на показателя от 2.6%. Все по-малко вероятно изглежда повишението на лихвените равнища от страна на Фед, тъй като по-слабият ръст в БВП повишава риска пред дългосрочните икономически перспективи. Към момента повечето данни, идващи отвъд Океана навеждат на мисълта, че вдигане на лихвите в САЩ ще има едва през септември 2017 г. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 21 септември. Фед следи внимателно доколко устойчиво се подобрява състоянието на американската икономика в контекста на последващите си решения.

Данните накараха пазарните участници да се отдръпнат от щатската валута, като в петък вечерта едно евро се търгуваше за 1.1176 щатски долара, което бе повишение с 0.79%. ЕС също показа разочароващи данни, като БВП остана на ниво от 0.3% и през второто тримесечие като анализаторите очакваха ръст до 0.5%. Инфлацията в Европа от своя страна записа повишение с 0.1% през юни на годишна база, като втори месец поред цените в ЕС записват повишения.

По-слабите данни за растеж на икономиката в САЩ повишиха цената на фючърсите върху златото в петъчния ден, като ценният метал приключи деня с 1.02% ръст до 1 350.72 долара за тройунция. Повлиян от данните, слабият долар помогна на фючърсите върху петрола да отскочат от тримесечното си дъно в петък, като лекият суров петрол приключи месеца на ниво от 40.55 долара за барел. Въпреки лекия ръст в края на деня, петролът загуби 5.9% през изминалата седмица и 13.9% за месец юли. Анализаторите смятат, че повишените запаси на петролни продукти, на фона на забавянето на растежа на търсенето в световен мащаб, ще продължат да натискат цените в краткосрочен план. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили за пета поредна седмица до 347. Потреблението на петрол в Саудитска Арабия се разширява с най-бавното темпо от 2010 г., след като ниските цени на енергийните суровини навредиха на икономическия растеж.

Индексите от двете страни на Океана приключиха в разнопосочни посоки на фона на слабия растеж в БВП. Лондонският FTSE100 записа спад, като се търгуваше на ниво от 6 721.80 пункта. От своя страна германският DAX30 записа ръст от 0.6% до 10 329.00 пункта, а френският САС40 достигна до 4 451.30 пункта. Американските борсови индекси приключиха месеца също на различна територия, като индустриалния Dow Jones се търгуваше на ниво от 18 429.00 пункта, което бе спад с 0.1% спрямо предходния ден, а широкият S&P 500 записа ръст с 0.2% до 2 172.55 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката реализира плитка и краткосрочна корекция, както предположихме: „След навлизането в зоната на съпротива и неуспешен опит за преодоляването ѝ, двойката поевтинява според очакванията ни. Доларът остава стабилен, въпреки неутралното изявление на Фед. Целта на късата позиция при EURUSD, отворена около 1.11169, не бива да е особено отдалечен от настоящата пазарна цена. Отварянето на лондонската сесия може да подкрепи двойката отново във възходяща посока.“

Неочаквано лошите резултати на GDP за САЩ натиснаха долара, което доведе до рязко поскъпване при EURUSD. Днешната сесия се очертава да бъде тиха и корекции на поскъпването от петък ще са по-вероятния сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още