IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската валутна агресия може да струва скъпо

Вредните практики трябва да се атакуват, но администрацията отрича, че валутната слабост може да отразява пазарни сили

08:20 | 12.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Друг инструмент, който администрацията използва, е включването на валутни условия в търговските споразумения – процес, който започна при Обама.

Търговското споразумение на САЩ с Мексико и Канада включва определени валутни условия, което представлява първият път, в който ангажименти, свързани с валутни курсове ще бъдат налагани при разрешаването на търговски спорове. Макар това да не е приложимо на практика, след като северноамериканските валути плават свободно, то поставя важен прецедент пред бъдещи сделки. Нещо повече, търговското споразумение между САЩ и Китай, което се дискутира от месеци, има валутна клауза.

Най-накрая, министерството на търговията на САЩ тъкмо предложи регулация, която ще направи валутното „подценяване” компенсираща субсидия, означавайки, че въпросната страна осигурява „нечестна” финансова помощ за експортния си сектор.

Почти всички търговски и правни експерти твърдят, че това е против правилата на Световната търговска организация. Освен това няма точен начин за измерване на валутното подценяване. Монетарната политика влияе съществено на валутните курсове, като тя трябва да бъде насочена към подпомагане на пълната заетост и ценовата стабилност, а не към конкретен двустранен баланс, както срещите на Г-7 и Г-20 договориха. Паричната политика е в ръцете на Федералния резерв, тя няма нищо общо с търговското министерство.

Ако САЩ трябва да определят равновесния курс на юана към долара, той ще зависи от това дали САЩ вярва, че желаният двустранен баланс е няколко стотин милиарда долара или нула. Огромното мнозинство от икономисти обаче отхвърля значимостта на двустранните баланси. Ако обезценката на валутата на една страна е резултат от силата на долара и надценяването му поради конкретни политики или състоянието на американската икономика, трябва ли съответната държава да бъде санкционирана.

Администрацията е права да осветлява вредните валутни практики, но не е права в желанието си да обвинява чужденците априори и да ги обявява за грешници.

Вместо това тя трябва първо да се погледне в огледалото. Тази склонност да се обвиняват другите може да предизвика изблик на протекционистки политики в ущърб на конкурентите. Това няма да е от полза на Америка. Международната монетарна система ще бъде по-слаба, ако САЩ добавят излишни валутни конфликти към своите търговски войни, неоснователна едностранност по отношение на финансовите санкции и незачитане на международните институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Написали сте верни неща, ала те не отричат, че сега Федералния резерв работи по грешен начин.За Вас Федералния резерв по грешен или по правилен начин работи, ила за Вас това няма значение?След като, според Вас, Федералния резерв не създава щети, то може спокойно да поемете за Ваша сметка създадените от него щети, защото (според Вас) такива щети няма.Кое е вярно, Федералния резерв създава ли щети или не създава щети при осъществяване на дейността си?Ако Федералния резерв на САЩ създава щети, защо считате, че това не е последица от въведения неправилен начин за работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
А щетите са за теб в тоалетната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Нищо не създават Митев. Проблема е много *** и ще ти го обясня като за прости хора. Правителството на САЩ не може да печата долари когато си иска. За да печата трябва да тегли дълг. Радвам се,че е така. От друга страна всички държави се запасяват с долари и това прави долара скъп от там и скъп американския експорт. Та с две думи САЩ искат да си обезценят валутата, но не могат да напечатат просто ей така долари защото не контролират процеса :) Простичко е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Федералната резервна система на САЩ (Фед) работи по грешен начин и в САЩ се създават щети. При наличните условия, колкото повече е икономически растеж на САЩ толкова са по-големи американските щети.Досега правителството на САЩ се спасява от политически провал чрез взимане на държавни заеми, с които плаща щети от работата на Фед. Началото на катастрофална национална криза в САЩ се отлага, за сметка на завишени бъдещи щети.За устойчив просперитет на съответна държава е необходимо нейната централна банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още