IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. започва с повишено внимание към промишлеността

Индексът на мениджърите по поръчките PMI слага началото на поредицата от икономически данни през първата година на новото десетилетие

11:16 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимак: Архив на Ройтерс

Точно след два дни започва 2020 г., а с нея и едно ново десетилетие. Още в първите дни на новата година ще бъдат представени поредица от икономически данни, които може да ни подскажат как ще се развива глобалната икономика като в близкото, така и в по-далечното бъдеще. Информацията ще засяга развитието на промишлените сектори в Китай, Европа и САЩ.

Понеделник ще ни предостави информация за ръста на брутния вътрешен продукт на Испания, както и за размера на търговския баланс на САЩ. Предстои да бъдат оповестени и данни за състоянието на пазара на жилища в Съединените щати.

Във вторник, последния ден на 2019 г., ще бъдат оповестени данни за на индекса на мениджърите по поръчките PMI в Китай. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват показателят за сектора на промишлеността да отчете лек спад, но да стане над линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването на икономиката. Ако това стане факт, китайската икономика би отчела стабилен икономически растеж през последното тримесечие на годината. Икономистите също повишиха прогнозите си за темповете на растеж на Китай през четвъртото тримесечие до около 6%.

Производството бе основният виновник за забавянето на глобалната икономика през 2019 г. Очаква се още през втория ден на новата година анализаторите да насочат вниманието си към търсенето на признаци за възстановяването на промишлеността. Ще бъдат оповестени данни за нивата на индекса на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в ключови играчи на световната икономическа сцена, като доскорошния двигател на европейска икономика Германия. Германската икономика изпита сериозни трудности през 2019 г. и едва избегна рецесията през третото тримесечие. Сега анализаторите очакват индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Германия да отчете ниво от 43,4 пункта за декември, което взе още оставя икономиката на страната в зоната на свиването.

Що се отнася до общо за еврозоната, анализаторите очакват PMI за промишлеността да възлиза на 45,9 пункта през декември, отново под линията от 50 пункта, разделяща свиването от разширяването. От друга страна икономистите прогнозират нивото на PMI за промишлеността в САЩ да достигне 52,5 пункта за декември.

Петъчният ден ще ни предостави информация за ускорението на инфлацията във Франция, Германия и Италия. Ще разберем и какви са нивата на безработица в Германия и Испания. А Британският институт за покупки и доставки ще оповести данни за нивата ма индекса на мениджърите по поръчките PMI за сектора на строителството в Обединеното Кралство през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още