IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозата си за ръста на българския БВП до 4,4%

Фондът обаче предупреждава, че силното възстановяване не е равномерно в глобален план

17:19 | 06.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

МВФ вдигна леко прогнозата си за тазгодишния икономически растеж на еврозоната до 4,4 процента. Фондът очаква и Европа да извлече ползи от плана за възстановяване на САЩ в условията на пандемия. Разликата между двете икономики обаче се задълбочава, изчисляват от МВФ.

Сега МВФ очаква световната икономика да нарасне с 6% през текущата година, според новата World Economic Outlook. Това е с 0,5 процентни пункта повече от прогнозите на експертите на МВФ през януари. За следващата година се очаква световната икономика да нарасне с 4,4 процента, което е увеличение с 0,2 процентни пункта в сравнение с прогнозата от януари.

Има редица причини, поради които МВФ повиши прогнозата си. Бързото възстановяване на Китай и новата инвестиционна програма на САЩ оказват положително въздействие върху цялата глобална икономика.

В допълнение, световната индустрия вече се адаптира доста добре към пандемичните условия и работи сравнително безпроблемно. Освен това в края на тунела се вижда светлина, тъй като все повече хора се ваксинират.

Въпреки това, от гледна точка на МВФ, радостта от икономическото възстановяване не е пълна, тъй като това възстановяването е много неравномерно в световен мащаб. Докато Китай вече е достигнал нивото на растеж от времето преди кризата, МВФ очаква същото за САЩ през текущата година. От друга страна, Европа вероятно няма да бъде икономически там, където бе преди началото на пандемията, поне до 2022 г. Много по-бедни страни ще достигнат старото икономическо ниво едва през 2023 г.

Има и разлики в рамките на самите държави. Според МВФ докато по-богатите групи от населението преминават през кризата сравнително леко, по-бедните групи са особено засегнати. „Възстановяването варира опасно между страните и вътре в тях“, предупреди главният икономист на МВФ Гита Гопинат. Разликите се дължат на скоростта на ваксинация, различните размери на мерките за държавна подкрепа и зависимостта от туризма.

Това неравенство във възстановяването е отразено и в новата прогноза на МВФ. Валутният фонд очаква ръст от 8,4% за Китай през текущата година и от 6,4% за САЩ. В еврозоната увеличението е много по-скромно - 4,4%. А Германия е дори е с по-ниска прогноза - с ръст от 3,6 процента.

САЩ не само се възползват от гигантската програма за икономически стимули на новия президент на САЩ Джо Байдън, но и от сравнително бързата кампания за ваксинация. Ето защо МВФ драстично повиши прогнозата си за растеж за САЩ спрямо януари: с 1,3 процентни пункта. За сравнение: За Германия оценката остава почти непроменена с увеличение от 0,1 процентни пункта.

От гледна точка на германското правителство обаче сравнително ниският растеж не е признак на слабост, а на сила. Представители на правителството отдавна посочват, че Германия премина през кризата сравнително леко в сравнение с други държави през 2020 г. Например икономическият спад във Франция беше почти два пъти по-тежък от този в Германия. Поради тази много по-дълбока криза е налице и простата икономическа логика, че най-пострадалите икономически сега растат по-бързо.

Според МВФ фактът, че икономическият спад не се е оказал още по-висок по време на пандемията, се дължи до голяма степен и на решителните действия на финансовата политика. Според МВФ страните от Г-20 са предоставили общо 16 трилиона щатски долара в глобален мащаб за борба с кризата. „Мерките за стабилизиране на Г-20 сработиха, те предотвратиха много по-лошо икономическо развитие", казва високопоставен представител на германското правителство, цитиран от Handelsblatt.

Без програмите за борба с кризата икономическият спад в пандемията би могъл да бъде три пъти по-висок, смята МВФ. Само тази година Германия поема нови дългове за 240 милиарда евро - повече от всякога. „Това са цифри, които предизвикват радост в чужбина“, се казва в правителствени кръгове. В продължение на много години международни организации като МВФ или организацията на индустриализираните страни ОИСР и други страни настояваха Германия да увеличи държавните разходи, за да осигури по-голям международен растеж. Сега очевидно това е факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Криси, а какво ще кажеш за един годишен ръст на БВП-то на България от 20% ( ДВАДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ) например ?Напълно осъществим с въвеждане на технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .А ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още