IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът през 2021 г.: Слуховете за смъртта му са силно преувеличени

Криптопазарът показа, че е устойчив на атаки, но каквито и да са прогнозите за догодина, със сигурност ще има изненади

17:05 | 28.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Биткойнът изпраща още една година на диво препускане, която даде храна за размисъл както за почитателите на криптовалутите, така и за техните критици.

През нея монетата достигна два рекорда и доказа, че би могла да бъде успешна и в съхраняването на стойност. Това обаче не означава, че тя не продължава да бъде и подвластна на добре познатите „подводни камъни“ като институционалните регулации, страха от рискове и празните приказки онлайн (да, за Илон Мъск става въпрос).  

Очакванията за тази година бяха високи, но дали криптовалутите успяха да им отговорят? Май така изглежда: от началото на годината цената на биткойна поскъпва с около 60%, достигайки около 50 хил. долара – стойност, която макар да е с 30% надолу от последния рекорд, остава невиждана през предходните години.

За интереса към криптопазара може да съдим и от още една тенденция, която остава относително непроменена въпреки движенията на отделни криптовалути. През януари стана ясно, че пазарната капитализация на криптопазара е достигнала 1 трлн. долара. През април вече беше минат прага от 2 трлн. долара, а в началото на ноември и 3 трлн. долара.

Пазарната капитализация на криптовалутите почти се утрои през 2021 г.

Меме койни, Мъск и Teslа

Инвеститори на дребно от всички страни, обединете се. Това бе мотото на пазарите през първите месеци на годината. Манията от Reddit застигна напълно очаквано и криптопазара, давайки летящ старт на годината за явления като доуджкойна и шиба ину.

В края на януари доуджкойнът вече бе в топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация с близо 9 млрд. долара. Само в рамките на по-малко от два дни криптовалутата поскъпна с 900%. Впоследствие интересът отслабна, но тези първоначални ръстове показаха на практика силата на инвеститорите на дребно, която до голяма степен досега бе подценявана от пазарите.

Ентусиазмът около меме койните не е изчезнал и със сигурност има още какво да види пазара от тях и през следващата година. Или поне от някои от тях – докато едни са откровена измама (вижте примера с токена на Squid Game), други се приемат доста добре от утвърдени имена. Мъск със своя доуджкойн е само един пример. Вече може да си купите билети за кино на AMC и фен стоки на „Хюстън Рокетс“ с тях например.

Говорейки за Мъск, през годината той определено се наложи като настолно име за всеки, който се интересува поне малко от криптовалути, и изпълнителният директор на Tesla не пропусна шанса да се възползва. Туитовете му успяваха да движат успешно интереса към криптовалутите, а решението му от февруари да разреши плащането на автомобили Tesla с биткойни подготви почвата за първия рекорд на криптовалутата през април.

Цената от над 63 хил. долара бе невиждана досега и въпреки растящия интерес отново накара мнозина да заговорят за балон на криптопазара и фалшивото усещане за стойност, което хората му придават. „Затова в действителност всички купуват – заради психологическия аспект“, коментира Нелсън Мерчан, съосновател на Johnson’s Light Node Media, в коментар за проекта NextAdviser.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
fnif
преди 2 години
И какви са точно "фактите" бе ***?? Че шиткойна е и си остава най-скъпата криптовалута! Долара и еврото доста отдавна само му дишат праха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Между другото, шиткойнджиите последно време стават все по-нервни. Нищо от обещаното и прокламираното не сработва. С все по-кресливи напъни за доказавания на вярата (точно като при сектите, между другото) се опитват да замажат положението, но фактите са си факти и бавно избиват на повърхността. Ти самият го усещаш вече, нали? ...колкото и да не искаш да го признаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ее, досега не видях някой да я обори, все си казвам ей сега ще се появи някой, ама все няма. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Колега, отдавна се разбра,че тази концепция не можа да я схванеш.Чудно ми е как не ти омръзна да пишеш за нея и все да се оказваш в грешка.Зарежи я тази тема, не ти е силна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Едно се видя, че шиткойните нито имат някакво значимо приложение, нито ще имат, въпреки всички глупости за как щяло се ползвало масово, за нелегално лихварство (defi) и тн. Нито ще бъдат приети за легално средство от която и да е истинска държава. Все по-видим е фактът, че царя е гол. А пък за връзката съхраняване на стойност и шиткойни изобщо не говорим, все едно спекулата да съхранява стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Докато има световен медиен монопол и долара не е гръмнал, черната касичка на ЦРУ ще се пълни от наивници и нелегалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още