IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът през 2021 г.: Слуховете за смъртта му са силно преувеличени

Криптопазарът показа, че е устойчив на атаки, но каквито и да са прогнозите за догодина, със сигурност ще има изненади

17:05 | 28.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Китайският тест

Едно от най-големите изпитания за криптовалутата също се появи в първата половина на годината. Решението на китайските власти да забранят добива на биткойни се оказа обаче и доказателство за устойчивостта на мрежата, казва Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в коментар за Investor.bg. Според него това бе и събитието, повлияло най-силно на цената на биткойна през годината.

„Само за няколко дни биткойнът загуби около 50% от мощността си, цената падна и много хора бяха на мнението, че това е поредният край. За пореден път няколко елементарни правила, заложени в кода на биткойна преди повече от 12 години, помогнаха на системата да се адаптира към новата реалност и да осигури възстановяването си“, посочва той. Какво обаче се случи?

„Първо, премахването на толкова голямо количество мощност доведе до също толкова значителен спад в трудността на копаене, богато награждавайки всички останали копачи. Второ, стана още по-ясно, че копаенето на биткойн може да се извършва от всяка точка на света - необходим е само максимално евтин източник на електроенергия и интернет. Това позволява на енергия, която в момента просто се губи (например в процеса на „разпалване” на газ) поради невъзможността да бъде пренесена до потребителите, да се използва за генериране на допълнителен финансов ресурс. Трето, показа че биткойн мрежата може да преживее мащабни атаки. Само няколко месеца след забраната компютърната мощност, насочена в биткойни, е на най-високите си нива, достигани някога, а способността на Китай да влияе на мощността и цената е силно ограничена“, отбелязва Драмалиев.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

По думите му обаче решението на китайските власти има още един важен аспект, а именно това, че с решението си Пекин се отказа от предимството, което има на един все по-разрастващ се пазар. „На практика Китай - лидерът в тази нова и многообещаваща индустрия, по собствено желание предостави доминантната си позиция на света, и най-вече на САЩ, които вече притежават най-големия дял компютърна мощност в биткойн мрежата - около 16%“, отбелязва Драмалиев.

За него мярката е развенчала и няколко от аргументите на криптоскептиците:  първо, че приблизително 50% от копаенето е концентрирано в Китай; второ, че поради този факт Китай може да „убие“ биткойна; трето, че тъй като в Китай се копае с въглища, това прави биткойна „мръсен“.

Регулациите със сигурност ще са една от основните криптотеми през идната година, като през тази година все повече държави по света правят плахи стъпки към създаване на политики за тази бързорастяща и още по-бързо променяща се територия. Понятия като стейбълкойни, децентрализирани финанси и дигитални валути на централните банки намират все по-често място в речниците на политиците.

За Владислав Драмалиев в по-дългосрочен план ясна регулация на пазара ще подпомогне неговото комерсиализиране. При наличието на установени правила инвеститорите на дребно, компаниите, фондовете, инвестиционните посредници и т.н. ще могат лесно да изградят експозиция към тези нови видове активи, смята той.

„Въпреки това, от голямо значение е и колко агресивни ще бъдат те в основните западни юрисдикции. Задушаващите регулации няма да спрат развитието на сферата, но ще го подтикнат да се случва другаде. Малко демократични държави биха искали да пропуснат следващата технологична революция, така че не очаквам да видя опити за „убийство чрез регулация“. Точно обратното. Също така, регулацията на биткойна няма да повлияе на две от основните му предимства – дигиталната му ограниченост и възможността за лесно самосъхранение“, казва той.

Колкото до е-долара или е-еврото, успехът им е гарантиран. Въпреки това, според него, дигиталните валути на централните банки са по-скоро „стара песен на нов глас“ – неограничено печатане, но този път изцяло в дигитален формат. И макар да заимстват някои елементи от начина на функциониране на блокчейн технологията, те продължават да бъдат противоположност на идеята зад криптовалутите, казва той.

Биткойнът с всичките си реални и измислени недостатъци, е единствената алтернатива на вероятния „още по-абсолютен“ контрол, който е много възможно да бъде установен върху парите и паричните системи, отбелязва експертът, според когото обаче на този етап токенът е по-сериозна заплаха за златото, отколкото за е-парите.

В духа на оптимизма и надеждите лятото на разпродажбите за криптовалутата (която достигна дъно от 29 789,94 долара на в края на юли) се превърна в есента на новите рекорди. Разпродажбите на биткойна в средата на годината се отразиха и на други криптовалути, като милиарди долари в дълги позиции бяха елиминирани, а редица борси – от Coinbase до Binance, имаха проблеми заради наплива от хора. Не можа да помогне дори решението на Ел Салвадор да направи биткойна официално платежно средство – първата държава, която въведе мярката.

Но на биткойна му бяха необходими около два месеца да се възстанови.

Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
fnif
преди 2 години
И какви са точно "фактите" бе ***?? Че шиткойна е и си остава най-скъпата криптовалута! Долара и еврото доста отдавна само му дишат праха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Между другото, шиткойнджиите последно време стават все по-нервни. Нищо от обещаното и прокламираното не сработва. С все по-кресливи напъни за доказавания на вярата (точно като при сектите, между другото) се опитват да замажат положението, но фактите са си факти и бавно избиват на повърхността. Ти самият го усещаш вече, нали? ...колкото и да не искаш да го признаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ее, досега не видях някой да я обори, все си казвам ей сега ще се появи някой, ама все няма. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Колега, отдавна се разбра,че тази концепция не можа да я схванеш.Чудно ми е как не ти омръзна да пишеш за нея и все да се оказваш в грешка.Зарежи я тази тема, не ти е силна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Едно се видя, че шиткойните нито имат някакво значимо приложение, нито ще имат, въпреки всички глупости за как щяло се ползвало масово, за нелегално лихварство (defi) и тн. Нито ще бъдат приети за легално средство от която и да е истинска държава. Все по-видим е фактът, че царя е гол. А пък за връзката съхраняване на стойност и шиткойни изобщо не говорим, все едно спекулата да съхранява стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Докато има световен медиен монопол и долара не е гръмнал, черната касичка на ЦРУ ще се пълни от наивници и нелегалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още