IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът през 2021 г.: Слуховете за смъртта му са силно преувеличени

Криптопазарът показа, че е устойчив на атаки, но каквито и да са прогнозите за догодина, със сигурност ще има изненади

17:05 | 28.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Инфлация, инфлация и пак инфлация

И то какво възстановяване. В началото на ноември цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна 68 хил. долара на фона на комбинация от фактори, като ускоряващата се инфлация, пускането на първия ETF на биткойн фючърси в САЩ и засилен интерес към рисковите активи като цяло.

С поскъпването на криптовалутите биковете все по-активно заговориха за биткойна като актив убежище, но за Владислав Драмалиев може би е все още рано. Според него криптовалутата би могла да се определи за убежище, но само в дългосрочен план – хоризонт от над 5 години. Засега тя може да се нарече такъв, но само в криптосферата.

„Може би на този етап биткойнът все още не е достатъчно ликвиден. Все пак пазарната му капитализация е под един трилион. Със сигурност е функционален – всякакво количество биткойни (милиарди еквивалент в долари) могат да се изпращат на глобално ниво с минимални трансакционни такси и със сетълмент от около час. Ограниченото предлагане е очевидно. Освен ограничеността, произлизаща от 21-милионното правило, в момента има рекордно ниско количество биткойни по борсите. Що се отнася до сигурност на търсенето – не очаквам интересът към биткойн да спадне, даже напротив“, казва Драмалиев.

„Евентуален по-сериозен спад на цената по-скоро ще се възприеме като добър момент за инвестиция. Високата му краткосрочна волатилност е по-скоро факторът, който не ми позволява формално да го дефинирам като актив убежище на този етап. Тя няма да намалее съществено преди първата криптовалута да увеличи пазарната си капитализация поне десеткратно, дори двадесеткратно“, коментира експертът.

Метавселената и Web3 навлизат в мейнстрийма

Редица концепции, които циркулираха активно в по-тясно специализираните криптокръгове, започнаха постепенно да навлизат и в мейнстрийма. Facebook обяви плановете си за своята метавселена. Сегментът на децентрализираните финанси мина прага от 100 млрд. долара пазарна капитализация през октомври, а Web3 – следващото  поколение интернет услуги, управлявани и притежавани от общности, а не големи компании, става все по-често срещано в технологичните среди.

Сигурно е, че всички тези области на развитие ще еволюират още по-бързо през следващата година. За Владислав Драмалиев двете нови парадигми в интернет пространството – Web3 и метавселената – със сигурност ще окажат положително влияние и на криптопазара.

„Забелязвам развитие и в двете тенденции, като очаквам засилване през следващата година. В момента най-добрите инженери и изпълнителни директори напускат топ технологични компани като Google, Meta, Amazon, за да работят по криптостартъпи, като определят възможността като веднъж в живота им . Web3 всъщност е вече тук благодарание на криптовалутите, но инфраструктурата и интерфейса, които ще се развият през следващите години, ще го изтласкат напред (заедно с криптовалутите)“, отбелязва експертът.

Метавселената също е нещо, което вече съществува върху публични блокчейн мрежи и e базарина на Web3. „До няколко години и двете технологии ще бъдат още по-достъпни за масовия потребител и ще променят начина му на мислене относно интернет - той ще може не само да „чете“ и „пише“ във виртуалното пространството, но ще може и да „притежава“. В криптосферта, това е тенденция още от годините на „първичните криптопредлагания” (ICO). През 2021 г. бяха инвестирани над 28 милиарда долара в криптостартъпи, четири пъти повече в сравнение с 2020 г. Очаквам инвестициите да нараснат многократно през 2022 г.“, прогнозира Драмалиев.

Какво следва: Ще удари ли нови рекорди цената на биткойна догодина? Кое ще е следващото голямо нещо при криптовалутите? Какво ще движи цените в сектора? За 2021 г. може да се каже, че изкара на светло немалка част от подводните течения, които досега съставляваха криптосектора и (кога явно, кога не толкова) движеха събитията в него. Предстои да видим как това ще се отрази на пазара, но каквито и да са прогнозите със сигурност ще има изненади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
fnif
преди 2 години
И какви са точно "фактите" бе ***?? Че шиткойна е и си остава най-скъпата криптовалута! Долара и еврото доста отдавна само му дишат праха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Между другото, шиткойнджиите последно време стават все по-нервни. Нищо от обещаното и прокламираното не сработва. С все по-кресливи напъни за доказавания на вярата (точно като при сектите, между другото) се опитват да замажат положението, но фактите са си факти и бавно избиват на повърхността. Ти самият го усещаш вече, нали? ...колкото и да не искаш да го признаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ее, досега не видях някой да я обори, все си казвам ей сега ще се появи някой, ама все няма. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Колега, отдавна се разбра,че тази концепция не можа да я схванеш.Чудно ми е как не ти омръзна да пишеш за нея и все да се оказваш в грешка.Зарежи я тази тема, не ти е силна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Едно се видя, че шиткойните нито имат някакво значимо приложение, нито ще имат, въпреки всички глупости за как щяло се ползвало масово, за нелегално лихварство (defi) и тн. Нито ще бъдат приети за легално средство от която и да е истинска държава. Все по-видим е фактът, че царя е гол. А пък за връзката съхраняване на стойност и шиткойни изобщо не говорим, все едно спекулата да съхранява стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Докато има световен медиен монопол и долара не е гръмнал, черната касичка на ЦРУ ще се пълни от наивници и нелегалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още