IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мантрата за възстановяването на щатската икономика изглежда работи

Каква щеше да е цената на фискалните политики, ако законодателите не бяха действали по начина, по който го направиха?

16:47 | 28.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Мантрата за възстановяването на щатската икономика изглежда работи

Като мантра политици от администрацията на Буш и Обама проповядваха благата вест, че решителната намеса на държавата за стимулиране на икономиката след краха от 2008 г. е помогнала за предотвратяване на втора голяма депресия. Сега двама водещи икономисти, прилагайки комплексни количествени модели твърдят, че тази теза може да бъде доказана емпирично, пише New York Times.

В своя доклад икономистите посочват, че без спасяването на Wall Street, банковите стрес тестове, извънредното кредитиране и изкупуване на токсични активи от страна на Федералния резерв (Фед), както и финансовия пакет за стимулиране на икономиката, приет по инициатива на администрацията на Обама, БВП на САЩ щеше да се понижи с около 6,5% за тази година.

В страната също щеше да има 8,5 млн. работни места по-малко в допълнение към вече изгубените 8 млн., а икономиката щеше да преживява дефлация, вместо ниските нива на инфлация, наблюдавани сега.

Докладът на Алън С. Блайндър, професор от Princeton и бивш председател на Фед, и Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics, представлява първият опит за цялостна оценка на ефектите от приложените в отговор на кризата икономически политики през последните две години.

„Докато ефективността на всеки отделен елемент със сигурност може да се оспорва, няма място за съмнение, че като цяло отговорът на кризата беше изключително ефективен“, коментират авторите.

Блайндър и Занди разкриват размера на финансовите последствия от кризата. Според изчисленията им общата пряка загуба от рецесията за икономиката на САЩ възлиза на 1,6 трилиона долара, а общата бюджетна цена, след като се прибавят близо 750 млрд. долара пропуснати приходи достига 2,35 трилиона долара, или около 16% от БВП.

За сравнение, кредитно-депозитната криза от края на 80-те години на XX век е струвала около 350 млрд. сегашни долара и заедно със загубените 75 млрд. долара по-време на рецесията от 1990-91 г. е достигнала 6% от американския БВП през онези дни.

Новият анализ обаче вероятно няма да послужи като незабавна утеха на администрацията на Обама, който се опитва да афишира „лятото на възстановяването“ на различни публични изяви в цялата страна на фона на обществени нагласи, разкриващи недоверие към ефективността на възлизащата на 787 млрд. долара президентска програма за стимулиране на икономиката.

Според Блайндър и Занди мерките за финансова стабилизация на страната – спасяването на банките, стрес тестовете и действията на Фед – са имали сравнително по-голям ефект от пакета за стимулиране на икономиката.

Ако беше приета единствено програмата за стимулиране на икономиката, без мерките за финансова стабилизация, реалният БВП на страната щеше да се понижи с 5% през 2009 г. заедно с загубата на 12 млн. работни места. Но ако бяха приети единствено мерките за финансова стабилизация, без пакета за стимулиране, реалният БВП щеше да се понижи с 4%, а изгубените работни места щяха да са 10 млн.

„Фискалните политики имат своята цена за данъкоплатците, но тя далеч не е толкова голяма, колкото повечето анализатори се опасяваха и такава, каквато щеше да бъде ако законодателите не бяха действали по начина по който го направиха“, подчертават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
А дали кризата е отминала, за да правим вече изводи че парите не са наляти напразно?!Туширането на неефективност и лошо управление чрез наливане на средства от данъкоплатците е всичко друго, но не и оздравяване на икономическите субекти, ползвали "помощта"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 13 години
Аналитична пародия :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Много смешно, вижте кои са правили анализа. Единия е работил във ФЕД - виновни за кризата а другия в същата агенция някакси забравила да предупреди всички за балона ЕНРОН и много други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
За да спасят 6,5% спад (на БВП), янките похарчили 16% от БВП. И на това му викат успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още