IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Китайската икономика наистина ще изпревари САЩ след 5 години

Според последната прогноза на МВФ, китайската икономика реално ще задмине американската през 2016 г.

21:48 | 25.04.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
WSJ: Китайската икономика наистина ще изпревари САЩ след 5 години

Международният валутен фонд (МВФ) току що детонира бомба, която почти никой не забеляза, пише Брет Аръндс, колумнист на Wall Street Journal.

За първи път международната финансова институция определи дата, на която „Ерата на Америка“ ще приключи и САЩ ще бъдат детронирани от Китай от позицията на най-голяма икономическа сила.

При това тази дата е по-скоро отколкото очаквате.

Според последната прогноза на МВФ, китайската икономика реално ще задмине американската през 2016 г. - след само 5 години.

Отбележете тази дата в календара си, съветва Аръндс.

Прогнозата илюстрира болезнения контекст на бюджетните разправии във Вашингтон и повдига изключително сериозни въпроси за това какво ще представлява международната система за сигурност в близко бъдеще. Тя хвърля и дълбока сянка, както върху американския долар, така и върху гигантския пазар на щатски облигации, който от десетилетия се крепи от привилегирования статус на САЩ, като световен хегемон.

Според МВФ, независимо кой ще бъде следващият президент на страната – Барак Обама, Мит Ромни или Доналд Тръмп – той ще бъде последният американски президент, който ще управлява най-голямата икономика в света.

Повечето хора не са готови за това. Те дори не са наясно, че това ще се случи толкова скоро. Говорете с експерти и те ще ви уверят, че подобно събитие е отдалечено с десетилетия. Дори най-мечи настроените сред тях биха посочили средата на 20-те години на века.

Те обаче пропускат нещо много важно, като сравняват Брутния вътрешен продукт (БВП) на двете страни на базата на валутните курсове.

Сравнението е до голяма степен е безсмислено. Валутните курсове се менят бързо, още повече че официалният курс на китайския юан е фалшив. Китай изкуствено държи валутата си подценена, чрез масивни пазарни интервенции.

В своя анализ МВФ гледа отвъд валутните курсове, разкривайки реалното състояние на икономиките през призмата на „паритета на покупателната способност“ (purchasing power parities, PPP). Този метод сравнява какво потребителите в двете страни печелят и харчат в реално изражение.

Използвайки като база на изчисленията PPP, през 2016 г. китайската икономика ще нарасне до 19 трлн. долара от 11,2 трлн. долара през 2011 г. От друга страна, за същия период щатската икономика ще нарасне до 18,8 трлн. долара от 15,2 трлн. долара. Това ще свие щатската икономика, като процент от световния БВП до 17,7%, докато икономиката Китай ще нарасне до 18%.

Да не забравяме, че само преди 10 години щатската икономика беше 3 пъти по-голяма от тази на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
Боян
преди 13 години
Ах как ще ги заболи Американците тогава не е истина, като вече не те вземат за световен хегемон и всички да ти се кланят и да гледат случайно, да не ти стане кофти, а за долара е за него да не говорим кво ще му се случи, а с краха на долара, ще се случат и други невъобразими събития
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още