fallback

S&P оценява рискови ипотечни облигации като по-сигурни от американските ДЦК

Агенцията признава за допуснати грешки, включително за използване на противоречащи си методи при анализ на активи

17:24 | 01.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Standard & Poor’s дава по-висок рейтинг на активи, гарантирани с рискови ипотечни заеми - същият тип инвестиции, които доведоха до най-тежката финансова криза след Голямата депресия, отколкото на щатското правителство, пише Bloomberg.

S&P планира да присъди ААА рейтинг на 59% от Springleaf Mortgage Loan Trust 2011-1 - пакет облигации, гарантирани с ипотеки за 497 млн. долара, отпуснати на новодомци в САЩ с кредитен рейтинг под средния за страната и без почти никакво дялово участие в жилището, което са закупили. На 5-ти август базираната в Ню Йорк S&P понижи първокласния рейтинг на САЩ с мотива, че политиците във Вашингтон правят страната да изглежда по-неблагонадеждна.

Въпреки решението на S&P щатските облигации поскъпнаха, а цената за финансирането на щатския дълг падна до рекордно ниски нива. През тази година S&P е присъдила AAA рейтинг на активи за повече от 36 млрд. долара в САЩ. Тези активи, както и преди кризата, са създавани от банкери, които събират хиляди дългове, пакетират ги в облигации с различен риск и плащат такса на рейтинговите агенции за присъждането на рейтинг.

„През годините бяхме приучени да вярваме, че AAA означава AAA и така навсякъде“, казва Грегъри Смит, управляващ 41 млрд. долара за Public Employees’ Retirement Association of Colorado. „Всеки, който по време на кризата от 2008 г. не е научил, че нещата не стоят така, трябва да си потърси друга работа“.

Инвеститорите предоставят заеми на щатското правителство при лихви, които в някои случи са едва една трета от доходността, която се търси при други първокласни облигации. През април разследваща комисия към щатския Конгрес заяви, че S&P трябва да сподели отговорността за най-дълбоката икономическа криза от 30-те години на миналия век, тъй като агенцията е присъждала раздути рейтинги на ипотечни облигации в периода 2005 г. - 2008 г. 

Повече от 14 хил. секюритизирани облигации в САЩ имат ААА рейтинг, присъден от S&P. Те са гарантирани с всевъзможни активи, от къщи и молове, до лизинги за коли и земеделско оборудване, разкриват данни, събрани от Bloomberg.

S&P признава за допуснати грешки, включително за пропуски при интерпретирането на парични потоци, както и за използване на противоречащи си методи при анализ на активи. През миналата година 27%, или 6,19 млрд. долара от приходите на базираната в Ню Йорк McGraw-Hill Cos., собственик на S&P, са генерирани от издаването на кредитни рейтинги, в сравнение с 33%, или 6,77 млрд. долара през 2007 г.

„Това са грешки, които можеха да предизвикат катастрофата на самолети, ако говорехме за авиоинженерство“, казва Силван Рейнс, директор на R&R Consulting в Ню Йорк.

Секюритизацията, подпомогната от S&P, причини загуби за повече от 2 трлн. долара на най-големите финансови институции в света и доведе до колапса на Lehman Brothers Holdings Inc.

Bank of America Corp. се готви да продаде ипотечни облигации за 292,4 млн. долара, които скоро ще получат ААА рейтинг от S&P, посочват източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
fallback