IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P унищожи 1 трлн. долара на фондовите пазари в САЩ

С решението си да отнеме първокласния рейтинг на САЩ Standard & Poor’s предизвика криза в доверието, много по-голяма от икономическата, коментират анализатори

18:51 | 25.08.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
S&P унищожи 1 трлн. долара на фондовите пазари в САЩ

Акционерите на публичните компании в САЩ могат да благодарят на Standard & Poor’s за това, че са олекнали с 1 трлн. долара, след като по-рано този месец агенцията понижи рейтинга на щатските облигации до АА+ от ААА, пише Bloomberg.

От 5 август - денят, в който рейтингът на страната беше понижен, основните индекси в САЩ са изгубили 6,7%, или 1,03 трлн. долара, 10-годишните щатски облигации поскъпнаха до рекордни за последните 28 месеца нива, а правителството във Вашингтон успя да финансира дълга си при исторически най-ниските лихви.

„Едно от най-перверзните неща, които съм виждал през последните 25 години, е S&P да понижи рейтинга на щатското правителство, а инвеститорите да се втурнат да купуват именно облигациите, чийто рейтинг е понижен, разпродавайки акции, без да се интересуват от цената“, казва Кевин Рендино от BlackRock Inc. - фонд, който управлява 3,65 трлн. долара. „Цените на акциите паднаха твърде много“.

Едуард Суайни, говорител на S&P, отказа да коментира дали решението на рейтинговата агенция е довело до разпродажбите от последните седмици.

Оценката на S&P, която се различава от тези на Moody’s Investors Service и Fitch Ratings, измести фокуса на инвеститорите и прекъсна продължилата 10 последователни тримесечия зелена вълна - период, през който S&P 500 се представяше по-добре от очакваното.

Новият рейтинг от S&P, обоснован с „несигурността“ при вземането на политически решения във Вашингтон, нарежда САЩ до страни като Нова Зеландия и Белгия и я оставя пред Япония и Китай.

„Това силно разклати доверието на инвеститорите, което и без това не беше много високо“, казва Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab Corp. в Ню Йорк., която управлява 1,65 трлн. долара.

„Имахме усещането за някакво раздвижване в икономиката, а те го унищожиха поради липса на доверие в политическите ни лидери. S&P аргументира решението си с политическата несигурност, но всъщност това, което постигна, беше криза в доверието, много по-голяма от икономическата“, коментира тя.

След понижаването на рейтинга търсенето на щатски облигации нарасна, при което на 18 август доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до рекордно ниските 1,97%.

На 23 август щатското финансово министерство продаде 2-годишни облигации за 35 млрд. долара при рекордно ниската доходност от 0,22%, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище на фона на несигурността на финансовите пазари и забавящата се икономика.

„S&P сбърка, като понижи рейтинга на САЩ, страната заслужава рейтинг от 4 А“, заяви Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc., в интервю на 6 август. На 8 август - денят, в който индексите колабираха, Berkshire Hathaway Inc. е направила едни от най-големите си залози в акции, посочва още Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
йосиф
преди 12 години
Патиланчо, патиланчо ... как я измисли тази глупост , направо ми спря дъха. А че "сащ произвежда само оръжие" е черешката на глупоста ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука. В обръщение са около 800 пъти повече от всички стоки и услуги, които са произведени в световен мащаб. Много хора си мислят, че заемите идват от депозитите на хората, което е грешка. Всъщност парите, които дават като кредит не идват от депозити, нито от самата печалба на банката, а от самото обещание на кредитополучателя, че ще върне заема. Слагайки подписа си на документите, клиентът гарантира, че ще изплати заема и лихвите или в противен случай ще загуби къщата,колата или друго имущество. Срещу тази гаранция банката просто създава съответното количество пари като го вписва в сметката на кредитополучателя. Преди време количеството на парите(златото) не можело да надвишава количеството на стоките и услугите, които обществото можело да разменя. Така за да се увеличи количеството злато трябвало да бъде открито самото то, да бъде изкопано в някоя златна мина примерно. В настоящето обаче парите буквално се създават с даването на заеми или като Дълг(веднага с подписа на искащия заем). Колкото повече заеми дават банките, толкова по-богати стават самите те. И така лимитът на количеството пари може да е само един сборът на всички дългове на хората, а те са постоянно нарастващи. Вече 60 години САЩ съществуват на кредит. Цялата им финансова система си е чиста пирамида за ограбване на хората. Единственото, което се произвежда в САЩ е оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Рейтингът на САЩ трябва да е много по-нисък. Печатането на пари не трябва да е основа за висок рейтинг, а обратното. Защото с обезценяване на долара се намаляват взиманията на кредиторите. Т.е. печатането на долари си е преструктуриране - фалит на САЩ. Дефакто САЩ вече фалира веднъж 2008 по собствено желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
когато ви дават ААА всичко цъфти, когато го смъкнат световен катарзис. Това са глупости ако тези агенции ви дават рейтинг какъвто искате няма смисъл от тях. Това че всички от Г20 са живели накредит за да си вдигнат стандарта до небето без да произвеждат си е само техен проблем, които за жалост ще плаща целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
:) бе някой дава ли си сметка колко са 1 трилион долара, колко блага трябва да си произвел та да изкараш тази сума, Да го сметнем а?1 трилион на 7 милрд население = 140 долара на човек, т.е цялата планета днес е обедняла със 140 долара ссредно на човек нема дета нема баба. А някой хора вземат по долар на месец е това е играта на виртуалните хартийки, само се питам кой я написал и защо всички я играем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
x2spark
преди 12 години
Не, те че загубиха 1 трилион загубиха но това е момента снимка , в следващият момент се наваксват,така че това беше просто новина.А че щатите няма да фалират е пределно ясно на всеки, те печатат, парите им се обезценяват, износа хвърчи, доверието се покачва, парите им пак поскъпват и тн и тн , от другата страна европа прави същото , япония също и в крайна сметка нещата се взаимно уравновесяват постоянно с разни пикове в даден момент но с бърза корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
S&P не е унищожило никакви 1 трилион долара. Просто зад тези пари няма никаква реална стойност на активи. Няма как да убиеш виртуални пари.Тези голям театър ни спретват, за да оправдаят ново вливане на ликвидност, количествени улеснения и пр. Така преди време оставиха Лемън брадърс да фалира, че да оправдаят следващите действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 12 години
Бъфет каза че страна която печата ,не може да фалира .Това е така ,но също така сигурно обеднява ,ако ще и 5А да и лепнат.За цветнокожи средна годишна заплата вече 4-5 хиледи долара ! Около 50 млн. на ваучери за храна ! Загуба на добре платени работни места средно с 50000 годишно -изнасят се в развиващи се страни .Няколко войни и конфликти ...Избори 2012 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Че Чичо САМ е гол го знаем всички. НО защо си носи шапката, вратовръзката и късите чорапки за АВТОРИТЕТ !!! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Разиграва се сценката "Убий вестоносеца". Новината е важна, не вестоносеца. Къде са доказателствата, че САЩ заслужава максимален рейтинг ? За обратното вече има много такива !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още