IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P унищожи 1 трлн. долара на фондовите пазари в САЩ

С решението си да отнеме първокласния рейтинг на САЩ Standard & Poor’s предизвика криза в доверието, много по-голяма от икономическата, коментират анализатори

18:51 | 25.08.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
S&P унищожи 1 трлн. долара на фондовите пазари в САЩ

Акционерите на публичните компании в САЩ могат да благодарят на Standard & Poor’s за това, че са олекнали с 1 трлн. долара, след като по-рано този месец агенцията понижи рейтинга на щатските облигации до АА+ от ААА, пише Bloomberg.

От 5 август - денят, в който рейтингът на страната беше понижен, основните индекси в САЩ са изгубили 6,7%, или 1,03 трлн. долара, 10-годишните щатски облигации поскъпнаха до рекордни за последните 28 месеца нива, а правителството във Вашингтон успя да финансира дълга си при исторически най-ниските лихви.

„Едно от най-перверзните неща, които съм виждал през последните 25 години, е S&P да понижи рейтинга на щатското правителство, а инвеститорите да се втурнат да купуват именно облигациите, чийто рейтинг е понижен, разпродавайки акции, без да се интересуват от цената“, казва Кевин Рендино от BlackRock Inc. - фонд, който управлява 3,65 трлн. долара. „Цените на акциите паднаха твърде много“.

Едуард Суайни, говорител на S&P, отказа да коментира дали решението на рейтинговата агенция е довело до разпродажбите от последните седмици.

Оценката на S&P, която се различава от тези на Moody’s Investors Service и Fitch Ratings, измести фокуса на инвеститорите и прекъсна продължилата 10 последователни тримесечия зелена вълна - период, през който S&P 500 се представяше по-добре от очакваното.

Новият рейтинг от S&P, обоснован с „несигурността“ при вземането на политически решения във Вашингтон, нарежда САЩ до страни като Нова Зеландия и Белгия и я оставя пред Япония и Китай.

„Това силно разклати доверието на инвеститорите, което и без това не беше много високо“, казва Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab Corp. в Ню Йорк., която управлява 1,65 трлн. долара.

„Имахме усещането за някакво раздвижване в икономиката, а те го унищожиха поради липса на доверие в политическите ни лидери. S&P аргументира решението си с политическата несигурност, но всъщност това, което постигна, беше криза в доверието, много по-голяма от икономическата“, коментира тя.

След понижаването на рейтинга търсенето на щатски облигации нарасна, при което на 18 август доходността по 10-годишните щатски ДЦК падна до рекордно ниските 1,97%.

На 23 август щатското финансово министерство продаде 2-годишни облигации за 35 млрд. долара при рекордно ниската доходност от 0,22%, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище на фона на несигурността на финансовите пазари и забавящата се икономика.

„S&P сбърка, като понижи рейтинга на САЩ, страната заслужава рейтинг от 4 А“, заяви Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc., в интервю на 6 август. На 8 август - денят, в който индексите колабираха, Berkshire Hathaway Inc. е направила едни от най-големите си залози в акции, посочва още Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Дааа, след новината за тайни кредити от над 1,2 трилиона долара от ФЕД към големите банки, да не говорим за днешната новина, че Бъфет кредитира Банк ъф Америка с 5 милиарда долара, показва че С&П са прави.С&П се изправи срещу електронните пари !Това не е солова акция, те също си имат здрав гръб.Реалната икономика иска да отхвърли влиянието на имагинерната /финансови спекулации/ икономика.Като гледам какво става и със златото, картинката е на добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
AlexV
преди 12 години
Защо да са сбъркали с рейтинга?! Да видим кой спечли от "неправилния" рейтинг най-много и ще разберем доколко е бил грешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
познайте дали друг ще се реши да го направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Някой трябва да каже "Царят е гол", колкото и да не му харесва на височеството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 12 години
...заяви Уорнър Бъфетkoi e toiq ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още