IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P оценява рискови ипотечни облигации като по-сигурни от американските ДЦК

Агенцията признава за допуснати грешки, включително за използване на противоречащи си методи при анализ на активи

17:24 | 01.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
S&P оценява рискови ипотечни облигации като по-сигурни от американските ДЦК

Standard & Poor’s дава по-висок рейтинг на активи, гарантирани с рискови ипотечни заеми - същият тип инвестиции, които доведоха до най-тежката финансова криза след Голямата депресия, отколкото на щатското правителство, пише Bloomberg.

S&P планира да присъди ААА рейтинг на 59% от Springleaf Mortgage Loan Trust 2011-1 - пакет облигации, гарантирани с ипотеки за 497 млн. долара, отпуснати на новодомци в САЩ с кредитен рейтинг под средния за страната и без почти никакво дялово участие в жилището, което са закупили. На 5-ти август базираната в Ню Йорк S&P понижи първокласния рейтинг на САЩ с мотива, че политиците във Вашингтон правят страната да изглежда по-неблагонадеждна.

Въпреки решението на S&P щатските облигации поскъпнаха, а цената за финансирането на щатския дълг падна до рекордно ниски нива. През тази година S&P е присъдила AAA рейтинг на активи за повече от 36 млрд. долара в САЩ. Тези активи, както и преди кризата, са създавани от банкери, които събират хиляди дългове, пакетират ги в облигации с различен риск и плащат такса на рейтинговите агенции за присъждането на рейтинг.

„През годините бяхме приучени да вярваме, че AAA означава AAA и така навсякъде“, казва Грегъри Смит, управляващ 41 млрд. долара за Public Employees’ Retirement Association of Colorado. „Всеки, който по време на кризата от 2008 г. не е научил, че нещата не стоят така, трябва да си потърси друга работа“.

Инвеститорите предоставят заеми на щатското правителство при лихви, които в някои случи са едва една трета от доходността, която се търси при други първокласни облигации. През април разследваща комисия към щатския Конгрес заяви, че S&P трябва да сподели отговорността за най-дълбоката икономическа криза от 30-те години на миналия век, тъй като агенцията е присъждала раздути рейтинги на ипотечни облигации в периода 2005 г. - 2008 г. 

Повече от 14 хил. секюритизирани облигации в САЩ имат ААА рейтинг, присъден от S&P. Те са гарантирани с всевъзможни активи, от къщи и молове, до лизинги за коли и земеделско оборудване, разкриват данни, събрани от Bloomberg.

S&P признава за допуснати грешки, включително за пропуски при интерпретирането на парични потоци, както и за използване на противоречащи си методи при анализ на активи. През миналата година 27%, или 6,19 млрд. долара от приходите на базираната в Ню Йорк McGraw-Hill Cos., собственик на S&P, са генерирани от издаването на кредитни рейтинги, в сравнение с 33%, или 6,77 млрд. долара през 2007 г.

„Това са грешки, които можеха да предизвикат катастрофата на самолети, ако говорехме за авиоинженерство“, казва Силван Рейнс, директор на R&R Consulting в Ню Йорк.

Секюритизацията, подпомогната от S&P, причини загуби за повече от 2 трлн. долара на най-големите финансови институции в света и доведе до колапса на Lehman Brothers Holdings Inc.

Bank of America Corp. се готви да продаде ипотечни облигации за 292,4 млн. долара, които скоро ще получат ААА рейтинг от S&P, посочват източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
немога да разбера тази статия се опитва да ме убеди че S&P правят грешни преценки и всъщност кредитния рейтинг на щатите е много по-висок от обявения от тях ли ???? ЗаS&P на кого е собственост? Естествено че ще казват каквото им наредят господарите! Всичко е една голяма игра за тях! Новините са за "Стадото"...Не се води от новини!!!...а от слухове..... преди да са излезли новините! Нали знаеш. правилото....купувай на слух и продавай на новина!Кои са тези владетели на света, които обичат да са винаги в сянка?Оказва се, че това са няколко еврейски фамилии начело с огромния Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Сакс, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери. Кредиторите на САЩ - няколко банкери - фактически са купили страната и я притежават. Англия също е на червено. Eдна групировка - съвсем различни хора - от дълго време заляга да скалъпи световен Нов ред за своите лични интереси. Това, че съществува подобно нещо като клика от финансови брокери, които контролират правителството зад сцената, е било нееднократно показвано в детайли от различни достоверни източници на информация. Послание от средата на века към САЩ относно външната политика публикувано и спонсорирано от фонда на братята Рокфелер. Това предизвикателство съдържа, че ''САЩ не могат да избягат след като в същност са поканени от задачата която историята им е отредила'' Това е една задача да се подпомага създаването на модела на Новия Световен Ред във всичките негови измерение духовно, икономическо политическо социално. Целта е ''Правителство над целия свя'', ето защо става ясно, че първите стъпки към световното правителство не могат да се осъществят без преди това да сме овладели 4-те фронта-икономически, военен, политически и социален''. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
САЩ са, Банкрутирали-Факт!!! Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е Падане "Като на пиано от 10-ия етаж". До година ще изчезне, Фалшивата Система основана на Измами и Банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА , САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА!Когато ФЕД напечати долари и ги даде като заем на американците, те се задължават към ФЕД (всеки месец правителството на САЩ плаща на ФЕД стотици милиони...) Обаче зелените хартийки отиват да разпределят стоките на световния пазар, при което производителите на реални стоки получават в замяна долари. Те (световните производители) именно са реалните кредитори на САЩ, докато ФЕД е нещо като виртуален кредитор. Макар до сега брадатите и плешиви евреи от ФЕД да са били на страната на САЩ, след натрупване на достатъчно напрежение , ФЕД може да прехвърли подкрепата си на срещуположната страна, тоест да застане срещу САЩ. Вярно е това, че ФЕД прави помен с чужда пита, обаче все пак някои са яли и пили, а щом са яли и пили, ще трябва и да плащат. Някой ще трябва да плаща и този някой е Американския народ. Жалко за дебелогъзите от "най-демократичната". Ще им се наложи доста да постегнат коланите...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
haqan
преди 12 години
немога да разбера тази статия се опитва да ме убеди че S&P правят грешни преценки и всъщност кредитния рейтинг на щатите е много по-висок от обявения от тях ли ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още