IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на ислямското финансиране

Финансовите пазари вече години се тресат заради кризата, а един сегмент е във възход - инструментите, отговарящи на ислямските канони

16:15 | 13.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Възходът на ислямското финансиране

Ислямските финансови инструменти гарантират, че реалните активи и задълженията по финансовите инструменти са винаги равни и забраняват прекомерния ливъридж и много от сложните форми за секюритизация.

При ислямските финанси се търси равноправие – кредиторите и кредитополучателите делят рисковете и печалбата, което насочва фокуса към постигането на дългосрочни цели и се обезкуражава прекомерното поемане на риск в краткосрочен план.

Накратко, ислямските финансови институции третират клиентите си като бизнес партньори. Поради тази причина те имат стимул внимателно да оценяват и разглеждат исканията за кредитиране, както и да подпомагат клиентите си в лоши времена. Така се стига до намаляване на натиска за разпродажби на активи „на пожар” при проблеми и се минимизира вероятността от финансови зарази.

Освен това рамката на ислямските финанси защитава баланса на депозитите и предотвратява евентуално прекомерно кредитиране.

Ислямските финансови инструменти са достъпни в поне 70 държави по света и в днешно време имат дял от 0,5 на сто от глобалния пазар на финансови инстрименти. Перспективите за увеличение на ролята им обаче са големи.

Според прогноза на Deutsche Bank, публикувана в доклад за ислямския финансов пазар, се залага ръст от около 24% на активите, емитирани по тези правила през следващите три години. От банката посочват и пет основни причини:

- Ислямските финанси предлагат на спестителите и инвеститорите алтернативи на конвенционалните финансови инструменти;

- Качеството на финансовите услуги, базирани на ислямските канони се подобрява, като при това те не са ограничени до определена група клиенти;

- Конвенционалните мултинационални финансови институции все по-активно предлагат ислямски активи, като към тях има все по-голям интерес в Лондон, Люксембург и други финансови центрове по света;

- Бумът в цените на суровините доведе до натрупване на огромни излишъци в някои ислямски държави и сега те трябва да бъдат инвестирани;

- Ислямските финансови инструменти отговарят на правилата на поведение в ислямския свят - шериата, което за много хора е гаранция, че няма да има проблеми въпреки случващите се в някои мюсюлмански държави промени.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
там лихвата е завоалирана по друг начин....ако искаш да си купиш телевизор и струва 200 реала банката го купува и казва дължиш ни 208 реала ..примерно е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
amam
преди 12 години
Да ислямът отрича лихвите, но това не им пречи да стават съсобственици на бизнеса, който финансират и получават дял от печалбата до момента на връщането на заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Pyramid
преди 12 години
И още един въпрос такъв:- За да получиш финансиране от ислямски ресурс...трябва ли да си *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не отричаше ли ислямът лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
"Ислямски" ли - това са принципите на т.н. "консервативно" банкиране, което бе заклеймено като отживелица през втората половина на 20 век. "Ислямски", но най-вече икономически и математически обосновано банкиране. Определения, свързани с религиозна пирнадлежност, не са уместни в областта на финансите и банкирането. По-скоро може да се говори за консервативност, която дава стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Много интересно. Изнесен очевиден факт относно принцип във финансирането, но ни`къв коментар. Дали заслужава подобно отношение?Дали у нас правилото банките да провизират в полза на БНБ, когато раздават кредити над капитала си или не покриващи изискванията за обезпеченост, всъщност не е подобно на описаното в статията? А доколко ли това правило е в разумни размери и дали се съблюдава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още