IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на ислямското финансиране

Финансовите пазари вече години се тресат заради кризата, а един сегмент е във възход - инструментите, отговарящи на ислямските канони

16:15 | 13.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Възходът на ислямското финансиране

Разгръщането на потенциала на ислямските финанси обаче ще изисква строг надзор. Финансовите институции трябва да засилят усилията си при разглеждане на исканията за кредити, както и при мониторинга след кредитирането.

Проблематично е и това, че в много държави дълговете се третират по-благоприятно при данъчното облагане, а това накланя везните към заемането на кредит, а не към използването на собствен капитал. Това би трябвало да се промени.

Освен това ипотеките, насрещното застраховане, лизингът и микрофинансирането са доста слабо развити в ислямския финансов свят, необходимо е подобрение на процедурите по обявяване на несъстоятелност и банкрут, ще е нужно и създаването на механизми за действие при спиране на плащане по ислямски облигации.

Не на последно място ислямските финансови институции ще трябва да вземат мерки за управление на рисковете с ликвидността, в съответствие с правилата Базел III, напасване към международните счетоводни стандарти и практики за корпоративно управление.

Макар данните напоследък да показват ясно размера и ръста на ислямските финансови активи и инструменти, качеството на усугите, финансовите иновации и добрите практики за управление на риска са крайъгълните камъни, които могат да гарантират техния успех.

Насочвайки усилия за отстраняване на недостатъците си, ислямският финансов свят би могъл да предизвика значителен ръст в много от развиващите се страни.

Ако ислямските финанси могат да разрешат ключови регулаторни проблеми и проблеми на корпоративното управление, то те със сигурност имат потенциала да отговорят на нуждите на много повече хора за банкови и инвестиционни услуги.

При това със сигурност те могат да допринесат за по-голямата финансова стабилност в света и включването на развиващите се страни. Това е нещо, което всички трябва да приветстваме, завършва Махмуд Мохиелдин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
там лихвата е завоалирана по друг начин....ако искаш да си купиш телевизор и струва 200 реала банката го купува и казва дължиш ни 208 реала ..примерно е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
amam
преди 12 години
Да ислямът отрича лихвите, но това не им пречи да стават съсобственици на бизнеса, който финансират и получават дял от печалбата до момента на връщането на заема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Pyramid
преди 12 години
И още един въпрос такъв:- За да получиш финансиране от ислямски ресурс...трябва ли да си *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не отричаше ли ислямът лихвите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
"Ислямски" ли - това са принципите на т.н. "консервативно" банкиране, което бе заклеймено като отживелица през втората половина на 20 век. "Ислямски", но най-вече икономически и математически обосновано банкиране. Определения, свързани с религиозна пирнадлежност, не са уместни в областта на финансите и банкирането. По-скоро може да се говори за консервативност, която дава стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Много интересно. Изнесен очевиден факт относно принцип във финансирането, но ни`къв коментар. Дали заслужава подобно отношение?Дали у нас правилото банките да провизират в полза на БНБ, когато раздават кредити над капитала си или не покриващи изискванията за обезпеченост, всъщност не е подобно на описаното в статията? А доколко ли това правило е в разумни размери и дали се съблюдава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още