IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Ватикана препоръчват правилата на ислямската финансова система

Западните банки може да използват инструменти като ислямските облигации сукук за допълнителна гаранция, смятат от Ватикана

16:12 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
От Ватикана препоръчват правилата на ислямската финансова система

Ватиканът смята, че банките трябва да се обърнат към правилата на исляма за финансиране, за да възстановят доверието на клиентите си в условията на глобална криза.

„Етичните принципи, на които се базира ислямската финансова система, може да приближат банките до клиентите им и до истинския дух, който трябва да характеризира всяка финансова услуга“, се казва в материал на официалното издание на Ватикана Osservatore Romano.

„Западните банки може да използват инструменти като ислямските облигации сукук за допълнителна гаранция. Тези облигации може да се използват за финансиране на автомобилния сектор или на Олимпийските игри в Лондон”, смятат авторите на материала Лорета Наполеони и Клаудия Сегре от Abaxbank Spa.

В своя реч, произнесена в началото на октомври миналата година, папа Бенедикт XVI спомена сриващите се финансови пазари в думите „парите изчезват, те са нищо” и заключи, че „единствената сигурна реалност са думите на Бог”.

От Ватикана обаче обръщат внимание на кризата и пишат материали в официалния си вестник, които критикуват модела на свободния пазар.

Сукук облигациите са съобразени с ислямските закони, които забраняват дохода от лихва при кредитиране. Сукук облигацията предоставя доход, който се базира на дадена сделка, като съществува възможност за извличане и на капиталова печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още