IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитната криза ще засегне и пазара на ислямски облигации

През 2007 са били издадени облигации за 16 млрд. долара за 2007 г., като това равнище едва ли ще бъде достигнато тази година

15:25 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кредитната криза ще засегне и пазара на ислямски облигации

Обемът на глобалната търговия с ислямски облигации сукук тази година вероятно няма да може да достигне 16-те млрд. долара, отчетени през изминалата година, заради кредитната криза, пише Ройтерс. Досега тази година са били издадени облигации за около 10 млрд. долара.

Тези прогнози са въпреки схващането, че много инвеститори може да потърсят в тези облигации убежище от кризата.

Ислямското законодателство забранява спекулативни операции, чрез които някои банкери защитават инвеститорите от прекомерен риск.

Пазарът на облигации сукук не предлага абсолютна защита от кредитните проблеми, които засягат останалите пазари, предупреждават от CIMB Islamic Bank.

„Сукук пазарът е на практика кредитен пазар, не можем да избягаме от това. Той е базиран на активи и следователно предлага повече увереност на инвеститорите“, казват от банката.

Въпреки това той все пак е зависим от кредитния риск на емитента и затова когато на пазара има кредитна криза, това автоматично засяга и него.

По прогнози на банката тази година ще бъде „много трудно“ емисиите на сукук да достигнат 16 млрд. долара, които бяха регистрирани миналата година, като някои емитенти смятат да отложат плановете си за 2009 г. Катарската Doha Bank например е отложила плановете си за продажбата на ислямски облигации заради слабите финансови пазари.

Други компании като Dubai Electricity and Water Authority наскоро са издали облигации. Сингапурската City Developments също смята да издаде облигации на стойност 1 млрд. сингапурски долара, а през ноември правителството на Индонезия ще издаде сукук, деноминирани в долари, след като издаде ислямски облигации на стойност 5 трлн. рупии.

Инфраструктурният сектор и тази година се очаква да остане най-активен емитент, а най-много облигации вероятно ще бъдат издадени в страните от Залива и в Малайзия. Последната представлява най-големият пазар на ислямски облигации в света. Към края на миналата година тя представляваше 60% от глобалния сукук пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още