IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омагьосаните спирали на Европа

Икономическите проблеми на еврозоната са тежки, но не са непреодолими - важно е всеки да свърши своята работа

09:37 | 17.01.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Омагьосаните спирали на Европа

Кризата в еврозоната не показва сигнали, че отслабва. Макар на 2011 година да се гледаше като на годината, когато европейските лидери най-накрая взеха контрола над събитията, проблемите на еврозоната еволюираха от лошо към по-лошо.

Това, което се наричаше гръцка криза, се превърна в криза на Южна Европа, а по-късно и в паневропейска криза. В края на годината дори се стигна до момент, в който банки и дори цели държави започнаха да планират сценарии в случай, че валутният съюз се разпадне.

Нито един от тези проблеми не беше неминуем. Вместо това той отразява провала на европейските лидери да разбият няколко омагьосани спирали.

Професорът по икономически и политически науки в Калифорнийския университет Бари Айхенгрийн разказва за омагьосания кръг от проблеми, в който се върти еврозоната и предлага начини за излизането от тях.

Държавен дълг - банки

Първата спирала започва от държавните дългове, минава през банките и отново се връща при държавните дългове. Съмненията дали правителствата ще успяват да обслужват дълговете си води до ръст на цената на заемния капитал, а държавните облигации поевтиняват.

Но проблемите с тези държавни дългове подкопават доверието в европейските банки, които притежават големи количества от тях. При невъзможност да заемат средства, банките нямат възможност и да отпускат кредити. На фона на икономически спад пък се появяват планове за съкращаване на разходи, цените на облигациите падат още, а облаците над банките се сгъстяват.

Европейската централна банка за момента успява да „счупи” тази омагьосана спирала чрез предоставянето на достатъчно ликвидност на банките за срок от три години срещу голям кръг обезпечения. Сигурни в намирането на пари, банките отново придобиват увереност да кредитират.

Някои цинично настроени наблюдатели предполагат, че истинската цел на ЕЦБ е да насърчи банките да купуват облигациите на закъсалите държави. Това обаче само би влошило допълнително портфейлите на финансовите институции в момент, когато регулаторите отчаяно търсят начини да ги подсилят.

Решението на ЕЦБ да предостави на банките неограничена ликвидност не решава проблема на правителствата, нито има за цел да го прави. Но поне пречи на дълговите проблеми да станат банкови, което пък би влошило дълговите проблеми – и така по надолу по спиралата.

Фискална консолидация – слаб растеж

Втората омагьосана спирала започва от стремежа към орязване на разходи, преминава през бавния икономически ръст и се връща към орязването на разходи.

Фискалната консолидация – увеличението на данъците и орязването на публичните разходи, е необходима, няма как да се избегне тази горчива реалност. Тези мерки за ограничаване на търсенето обаче ограничават и икономическия растеж, което води до недостигане на целите за орязване на разходите.

В такъв случай за достигането на целите трябва съкращаването на още разходи, това ограничава растежа още повече, а изпълнението на бюджета се влошава.

Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
колеги всичко е една голяма игра - просто така се налага Новият Световен Ред - ако искат да въведат единна валута и единна централна банка заедно с Световното правителство еврото и долара трябва да изчезнат ...... така е замислено от Елита - ще жертват дори Америка . все пак ако има Световно правителство то не би искало до има една най- мощна държава - то би искало да контролира всичко.....eврото ще изчезне както и долара но не изведнъж а постепенно - ше има колебания нагоре надолу - но в дългосрочен план и двете валути са обречени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Писна ми някой икономист да ми разправя, че видиш ли да се развиваме трябва да дърпаме колкото може повече кредити. Еми да дръпнем, да купим 5 модерни машини за 1 милион лева, да плащаме заплати средно по 1000 лева на работник, осигуровки,екстри, тиимбилдинг и после да се конкурираме с Китай, по цени. Еми няма как да стане. Фирмите производители в европа в момента се свиват и ще продължават да се свиват. Дачия и Нокия напускат Румъния заради високите заплати. Китай направиха завод за коли у нас, в който работят ХА китайци. Еми къде ти подема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
plamenov
преди 12 години
Седя си аз, чета си и се чудя ..... Кога ли ще се обади гуруто на икономическите гурмани ...... и ето че той се появиииии ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Държавният дълг на съответна европейска страна е диспропорция, която се развива заради нейно държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за "Незлатни пари", в т. ч. евро.(Посочената държавна финансова непълноценност се допуска за първи път в света през 1716 г.Същата е означена с името на нейния инициатор като Грешка на Джон Лоу.)Правителството на тази страна е обречено на сигурен провал, защото колкото повече работи, (при достатъчно време) толкова по-лоши резултати получава.Зависимоста е изяснена:1/ При наличие на Грешката на Джон Лоу се развиват диспропорции.2/ При запазване на този държавен финансов недъг, колкото повече се работи и се създава по-голям брутен вътрешен продукт толкова повече се развиват тези диспропорции.3/ При достатъчно време именно тези диспропорции, които се създават поради наличието на Грешката на Джон Лоу предизвикват криза.Забележка: Кризите при отделните страни са по различно време, поради разлики при техни стопански условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
toto 2
преди 12 години
Моделът на капитализма ,който се проповядва в ЕС е сбъркан ,всяко нещо искат да регулират ,доста неща почнаха да се субсидират ,само и само да си водят статистика за ниска инфлация и дефицит ....Това ли е развития Капитализъм ,ми той по-нищо не се различава от Развития Социализъм ...Защо не се остави всичко на пазарен принцип ,който не му отърва ,да се занимава с друго . Днес един ЗП планира каква субсидия и плащания ще получи , а не какво ще произведе и на кого ще го продаде ....Това ако не е спирала..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Силно се съмнявам, че в ситуация на стагнация, липса на пазар, ограничено потребление, влошена икономическа и политическа обстановка предприятията ще търсят кредити /макар и при ниска лихва/, освен ако изцяло не са си осигурили пазар извън Европа. Въпросът е колко са тези предприятия и доколко могат да се конкурират с Китай и Индия, освен ако работниците в Европа започнат да получават заплати колкото в тези държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
"Изследвания показват, че малките и средни предприятия са двигателите на създаването на заетост в европейската икономика. Този тип предприятия обаче се нуждаят от кредити, за да растат и да наемат, което подчертава важността на действията на ЕЦБ по осигуряването на ликвидност в банковата система."Винаги съм се чудел защо толкова уж големи икономисти обясняват как всичко ще се оправи като се взимат кредити, а после разправят за разни "спирали" и "вливане на ликвидност". Последното го разбирам като напечатване на още пари за заеми. Според неикономическото ми мнение, на малките и средни предприятия трябва да се осигурява добър доход за работата им, за да не се налага взимането на кредит. А не големите пари да се прибират от големите риби, които после да ги слагат в банки, които от своя страна да ги дават на кредит на малките и средни предприятия.Това според мен е най-голямата спирала - "работете за да изплащате дълговете си, като си вземете заем от парите които сами сте изработили"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още