IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращаване на американските разходи - не за всичко и не на всяка цена

В краткосрочен план приоритетет трябва да бъдат работните места, инвестициите и растежа, смята бивш съветник на президента на САЩ

15:47 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращаване на американските разходи - не за всичко и не на всяка цена

Годината започна с поредица данни, които доказват, че възстановяването на американската икономика набира сила. Темпът на създаване на работни места се ускорява, индексите за секторите на производството и услугите се подобравят, потребителските разходи са по-големи от очакваното.

Все още обаче е твърде рано за празнуване, предупреждава Лаура Тайсън, бивш ръководител на Съвета на икономическите съветници при американския президент, в своя публикация.

Ръстът на производството в САЩ остава анемичен, а икономиката все така си остава изправена пред три основни дефицита: на работни места, на инвестиции, както и дългосрочен бюджетен дефицит. Едва ли в годината на избори ще се вземат мерки за противодействие на който и да е от тях.

Макар към момента производството да е по-голямо, отколкото беше през четвъртото тримесечие на 2007 година, то остава далеч под това, което може да се произведе при пълно използване на трудовия и производствен капацитет. Тази дупка – между реалното и потенциалното производство, е над 7% (над 1 трлн. долара) от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Дупкта при производството отразява дефицит от над 12 млн. работни места – точно толкова трябва да бъдат създадени, за да се стигне до рекордната заетост от 2007 година и да се поемат 125-те хил. души, които се вливат на пазара на труда всеки месец.

Дори икономиката да нарасне с 2,5 на сто тази година, както мнозина предполагат, дефицитът на работни места ще се запази поне до 2024 година.

Този дефицит в основата си се дължи на неадекватното съвкупно търсене. Потреблението, което съставлява около 70% от всички разходи в САЩ, е ограничено от високата безработица, анемичния ръст на заплатите и значителния спад в цените на жилищата и благосъстоянието на потребителите.

Позитивният импулс на потреблението през последните месеци на 2011 година бе финансиран от спада в нивото на спестяване и голям ръст на потребителските кредити. Нито една от тези две тенденции не е здравословна или устойчива.

С ниво на безработица от 8,5 на сто, участие на едва 64% от работната сила в икономиката и свиващи се реални заплати, доходите на работещите са паднали до историческо дъно от 44 на сто от националния доход. А доходите от труд са най-важният компонент в приходите на домакинствата и основен двигател на потреблението.

Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още